AEX in een dalende trendDe AEX zit sinds medio maart in een dalende trend. Het patroon van lagere toppen en lagere bodems zal gebroken moeten worden om de aanval op de top van 2013 rond 359 punten in te kunnen zetten.

De lagere top ten opzichte van januari is natuurlijk ook geen reclame. De AEX-index lijkt in dat opzicht meer op de problematische Zuidelijke indices, de Italiaanse MIB, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI dan op de ‘sterkere’ Belgische Bel20, de Franse CAC40 of de Duitse DAX.

De stijgende trend sinds de zomermaanden is echter nog steeds intact. De AEX noteert nog boven de bodem rond 345, zodat nog niet alle hoop op een verdere stijging verloren is. Er is nog steeds sprake van een neutraal beeld. Een doorbraak van de 345-puntengrens zou een negatief signaal zijn.

De Amerikaanse aandelenmarkt lijkt echter de eerste haarscheurtjes te gaan vertonen. Divergentie tussen onder andere de ‘moeder aller indices’, de Dow Jones Index, en de Dow Jones Transportation Index duidt op verzwakking.

Als de Amerikaanse markten het laten afweten, dan is dat geen opsteker voor Europa. De Europese indices lieten de afgelopen weken lagere toppen noteren terwijl de Amerikaanse indices hogere toppen lieten zien. Het effect van dalende beurzen in Amerika op de Europese aandelenmarkten laat zich gemakkelijk raden.

De AEX lijkt eind maart op dagbasis een cyclusbodem te hebben gevormd. Het eerste deel van de cyclus is doorgaans het meest ‘bullish’. Als de AEX na 2 ‘bars’ al een top zou hebben gevormd, dan zou dit uiterst zwak zijn. Hetzelfde geldt voor de weekcyclus, die ook na 2 ‘bars’ al gas terug neemt.

Zouden de langere ‘time frames’, de kwartaal- en maandgrafiek, dan eindelijk hun stempel gaan drukken op de markt? Als dat gebeurt, dan mogen we ons de komende maanden en kwartalen opmaken voor (fors) lagere koersen.

Steeds meer eurolanden komen in de problemen. Sinds de invoering van de munt is de werkloosheid niet zo hoog geweest: 19 miljoen werklozen. De werkloosheid rukt steeds verder op, zeker onder jongeren. In België zit meer dan 22% van de jongeren zonder werk en in Nederland is dat 16%. Spanje (55,7%) en Griekenland (58,4%) spannen de kroon.

De AEX zal uit de dalende trend moeten breken en moeten zien af te rekenen met de top van maart rond 356 punten voordat de top van dit jaar in beeld komt. De nieuwe dagcyclusbodem lijkt een feit, maar hoe eerdere de top, hoe groter de strop. We houden de cyclusbodem rond 345 punten daarom scherp in de gaten.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

1 antwoord
 1. Ger Peters
  Ger Peters zegt:

  Voor mij is het 100% zeker dat de AEX naar de 250 punten gaat. Het is een en al ellende in de wereld, zodat door de onzekerheden de Amerikanen hun aandelen gaan verkopen.
  Als de Dow daalt dan gaat de AEX zeker mee.
  Ik heb om dezelfde reden alles verkocht en wacht af.
  Mogelijk dat ik wel zo nu en dan een trade probeer.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.