AEX in herstel ondanks winstwaarschuwingen

De Amsterdamse beurs werd de afgelopen weken overspoeld door winstwaarschuwingen, waarbij onder meer Philips en AkzoNobel beleggers op een koude douche trakteerden. TomTom was dinsdag volledig de weg kwijt en verloor circa 27% na een ‘profit warning’. Desalniettemin toonde de AEX-index veerkracht door dinsdag 0,4% hoger te sluiten op 329,90 punten. De cruciale steunzone 325/330 punten is daarmee nog steeds intact.

AEX in herstel ondanks winstwaarschuwingen

Uurbasis

Op uurbasis is er vooralsnog geen aanleiding tot ongebreideld optimisme. De RSI fluctueert binnen een neutrale zone, waarbij er evenwel sprake is van positieve divergentie tussen de RSI en de AEX. De koopkrachtindicator zal in ieder geval de ‘bear market range’ moeten verlaten en dus de 60%-grens dienen te passeren.

De AEX zal bovendien de dalende weerstandslijn vanaf mei moeten doorbreken om het korte termijnbeeld te laten verbeteren. Het zal eerst binnen de korte time frame moeten gebeuren, voordat het beeld van de langere ‘time frames’ verbetert.

Dagbasis

De AEX ‘hangt’ nog steeds boven de kritieke steunzone 325/330 punten. Een doorbraak van dit belangrijke steunniveau, zal de dalende trend vanaf februari een nieuwe impuls geven. Dit steunniveau valt samen met het derde Fibonacci ‘retracement level’, gerekend vanaf de bodem in 2010 tot aan de top van februari 2011.

De Relatieve Sterkte Index (RSI) bevindt zich op dagbasis nog steeds in een ‘bear market range’. In juni tikte de RSI het ‘oversold’-gebied (onder 30%) aan, waarna de koopkrachtindicator wat opkrabbelde. De stieren wijzen op de positieve divergentie tussen de RSI en de AEX: terwijl de bodems van de AEX lager komen te liggen, lopen de bodems in de RSI op. Een garantie dat dit een herstel van de AEX gaat inluiden, is dit echter niet.

Weekbasis

Op weekbasis hangt de koopkrachtindicator nog net boven de gevarenzone en wordt het met de week spannender. De RSI scheerde vorige week langs de rand van de gevarenzone (onder 30%). We houden de ontwikkelingen dan ook zeer scherp in de gaten, want een doorbraak van de steunzone 325/330 punten biedt unieke (short)kansen. De FuturePortefeuille heeft de afgelopen weken van de dalende AEX kunnen profiteren en scherpte ‘en passant’ het record aan.

Een neergaande markt biedt eveneens kansen, want sterk presterende aandelen kunnen voordelig in portefeuille worden opgenomen. De RatioPortefeuille wist per saldo een rendement te behalen van circa 64,3%, terwijl de EuroStoxx50 sinds begin 2008 37,5% verloor. Indien u eveneens wilt profiteren van de RatioPortefeuille, klik dan hier.

De AEX staat op een beslispunt: zolang de steunzone 325/330 punten intact is, biedt dit perspectief voor aandelenposities. Een doorbraak hiervan zal het licht op rood doen springen, wat mooie kansen biedt voor shortposities.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.