AEX is eerste kwartaal niets opgeschoten

AEX is eerste kwartaal niets opgeschotenDe AEX heeft het eerste kwartaal er op zitten. Sinds de openingskoers van dit jaar is de AEX-index vrijwel niets opgeschoten. Na het bereiken van de top rond 359 punten in januari, ging het bergafwaarts met de index. Het dieptepunt werd eind februari bereikt rond 333 punten.

Na een herstel tot medio maart lijkt er een lagere top rond 356 punten te zijn geplaatst. Een succesvolle aanval op de 356-puntengrens zou dit nog kunnen verhinderen. Per saldo is de AEX sinds de zomermaanden van vorig jaar gestegen en kunnen we stellen dat de index consolideert binnen deze stijgende trend.

De AEX noteert nog boven de bodems rond 333 punten respectievelijk 320 punten, waardoor sprake is van een neutraal beeld. Een doorbraak van deze dieptepunten zou een duidelijk negatief signaal zijn.

Het is opmerkelijk hoe slecht de AEX presteert ten opzichte van bijvoorbeeld de DAX, de CAC40, de BEL20 en de Amerikaanse indices. Terwijl laatstgenoemde indices de toppen van januari wisten te overschrijden, is de AEX daar niet in geslaagd. De AEX-index lijkt in dat opzicht meer op de problematische Zuidelijke indices, de Italiaanse MIB, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI.

De AEX staat circa 50% lager dan het recordniveau.

Er is een groot contrast tussen de AEX en de Amerikaanse aandelenmarkt. De ‘moeder aller indices’, de Dow Jones Index, heeft al lang en breed een ‘all time high’ bereikt en noteert fors boven 14.000 punten. De brede Amerikaanse index S&P500 is nog maar een paar punten verwijderd van het recordniveau. De AEX staat circa 50% lager dan het recordniveau.

We kunnen constateren dat de AEX eind februari op dagbasis een cyclusbodem heeft gevormd, wat samenvalt met een weekcyclusbodem. De langere ‘time frames’, zoals de kwartaal- en maandgrafiek staan nog steeds op onweer. De donkere wolk van Cyprus lijkt weliswaar weg te trekken, maar de vraag is welk Europees probleemgeval (Luxemburg, Slovenië of Malta) vervolgens opduikt.

De Cyprioten kunnen in ieder geval weer wat geld opnemen, nadat de banken op het Mediterraanse eiland meer dan 10 dagen gesloten waren. Of de (lente)zon daarmee weer is doorgebroken, valt nog te bezien.

De AEX zal moeten zien af te rekenen met de top van maart rond 356 punten en vervolgens met de ‘high’ van dit jaar. Feit is wel dat veel indices een nieuwe dagcyclusbodem lijken te vormen. Wordt het dan eindelijk lente? Of blijft het nog voorlopig winter?

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.