AEX ‘jojoot’ door onzekerheid Eurotop

AEX ‘jojoot’ door onzekerheid Eurotop De AEX jojode woensdag vanwege de onduidelijk rondom de besluitvorming over de aanpak van de Europese schuldencrisis en verliet 0,4% lager het podium op 303,84 punten. De onzekerheid rondom de Eurotop speelde de markt parten. Een positief aanknopingspunt is desalniettemin de stijgende trend vanaf het dieptepunt rond 256 punten. De AEX mag nog een stuk terugvallen zonder dat deze ‘uptrend’ in gevaar komt.

Beleggers bleven in grote onzekerheid betreffende de afloop van de Eurotop. Besloten werd dat 50% van de Griekse staatsschuld wordt kwijtgescholden door de banken. Het EFSF wordt uitgebreid tot € 1000 miljard euro. Daarnaast wordt er bezuinigd in Italië en Spanje.

Weekbasis

Ondanks de Eurotop-perikelen, wist de AEX deze week een nieuwe maands ‘high’ te bereiken. De ‘downtrend’ van de afgelopen maanden is daarmee echter nog (lang) niet verlaten. De koopkrachtindicator RSI zal in ieder geval uit de ‘bear market range’ (onder 60%) moeten breken. Ook is de top van juli rond 347 punten nog lang niet in zicht en de index zal nog aanzienlijk moeten stijgen om de ‘downtrend’ te verlaten. Een houvast voor de ‘stieren’ is dat de ‘uptrend’ vanaf het dieptepunt van dit jaar intact is.

Dagbasis

Sinds het bereiken van het dieptepunt in september rond 256 punten, heeft de AEX de stijgende lijn ingezet, met als laatste wapenfeit een ‘high’ rond 310 punten. De ‘uptrend’ sinds het dieptepunt van september blijft intact zolang de AEX hogere bodems weet te vormen ten opzichte van de bodems in oktober en september.

Het is echter wel zaak dat de RSI eveneens de stijgende lijn weet vast te houden en afscheid neemt van de ‘bear range’. Een bevestiging van de ‘bull range’ volgt indien de koopkrachtindicator boven 70% weet te komen.

Uurbasis

De AEX toonde kracht door niet te ver weg te zakken, nadat dinsdag een nieuwe ‘high’ rond 310 punten werd bereiken. De RSI viel evenwel weer terug vanuit de ‘overbought’-zone. Zolang de RSI boven de 40%-grens blijft, is de ‘bull range’ nog steeds intact. Een veeg teken is echter de negatieve divergentie tussen de AEX en de RSI: terwijl de AEX hogere ‘highs’ vormt, liggen de toppen van de RSI op een lager niveau.

Het is bemoedigend dat het beeld binnen het kortere ‘time frame’ wel verbeterde, al zal het beeld op langere termijn eveneens moeten verbeteren. Zolang dit niet het geval is, geeft dit aan dat de AEX in een neutrale fase zit. De stijging vanaf het dieptepunt rond 256 punten vindt plaats binnen de dalende trend vanaf het voorjaar. Het is positief dat de RSI een ‘positieve reversal’ (de RSI-bodems lagen lager, terwijl de AEX hogere bodems vormde) met als koersdoel een nieuwe ‘high’.

De top van juli rond 347 punten is evenwel nog (lang) niet in zicht en de dalende trend van de afgelopen maanden is nog intact. De onzekerheid rond de Eurotop en het gekrakeel van politici, is het sentiment op de beurs niet ten goede gekomen. Gelukkig dat de AEX nog ver onder 300 punten mag terugvallen, voordat de stijgende trend sinds eind september wordt verlaten.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.