AEX ketst af en vormt dubbele topDe AEX vormde een dubbele top en brak vervolgens onder de voorgaande bodem. De 409-puntengrens werd overtuigend doorbroken en de AEX moet nu op zoek naar een nieuwe bodem. Het meerjarig recordniveau verdwijnt snel uit het zicht.

Een dubbele top was natuurlijk al niet bemoedigend, maar het doorbreken van de nieuwe dagcyclusbodem is een duidelijk teken van verzwakking. Zeker als gekeken wordt naar de Euronext 100, Portugese PSI en de Franse CAC40. Deze indices zijn ten opzichte van vorige week nog verder verzwakt.

De koersontwikkeling van de banken geeft ook geen warm gevoel. De index van de Europese banken staat op het laagste niveau van 2014. Niet verwonderlijk overigens wanneer we kijken naar de cyclus op weekbasis, die op zijn laatste benen loopt.

“De weekcyclus legt nu eenmaal meer gewicht in de schaal dan een dag-, uur- of minuutcyclus”, zo waarschuwen we al enkele weken. De weekcycli van de Euronext 100 en de Franse CAC40 zijn al duidelijk op zoek naar een nieuwe bodem.

De 400-puntengrens is weer in beeld en een overtuigende doorbraak hiervan zal waarschijnlijk een nieuwe impuls geven aan de daling. De vraag is echter of de 400-puntengrens voldoende steun kan bieden.

De stijgende steunlijn onder de bodems van maart en mei is doorbroken, die net als de 409-puntengrens een belangrijk steunniveau had kunnen vormen. De stijgende steunlijn uit december rond 390 punten zou moeten voorkomen dat we onder de belangrijke dubbele bodem komen rond 380 punten.

We hebben diverse steunniveaus doorbroken, maar zitten nog wel steeds in een stijgende trend op week- en maandbasis. Er is dan ook nog geen reden tot paniek, maar de markt zal binnenkort wel weer vaste grond onder de voeten moeten zien te krijgen.

Met het einde van de weekcyclus en in het achterhoofd alsmede de kwartaalgrafiek, die nog steeds lagere toppen en lagere bodems laat zien, maakt dat we voorzichtig blijven. Zoals we al eerder meldden: “De kwartaalcyclus loopt op zijn laatste benen en een grote(re) daling is nog steeds niet uit te sluiten.”

De eerste scheurtjes zijn uitgegroeid tot grotere scheuren. De grote vraag is nu of het blijft bij een correctie binnen de stijgende trend of dat de kwartaalcyclus een grotere stempel gaat drukken op het koersverloop van de rest van het jaar. We letten scherp op de kortere time frames, waarin we op zoek kunnen gaan naar de eerste signalen van bodemvorming.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.