AEX ketst af op 318-puntengrens

AEX ketst af op 318-puntengrensDe AEX ketste af op de top van oktober rond 318 punten. Dit kwam niet geheel als een verrassing. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde in combinatie met negatieve divergentie en de voorgaande top was voor veel beleggers reden om even gas terug te nemen. Aangezien het proces van hogere bodems nog steeds intact is, is er geen reden tot paniek.

Dagbasis

Het ‘positieve reversal’-patroon op de daggrafiek (de hogere bodems in de AEX en lagere bodems in de RSI) liet een (minimaal) koersdoel berekenen van rond 318 punten. Deze bestemming is nu bereikt. De vraag is of de AEX nog voldoende kracht heeft om boven de top van oktober uit te breken.

Het (dalende) 200-daags voortschrijdend gemiddelde is nu een eerste beer opde weg. De top van eind oktober vormt een tweede hindernis op weg naar hogere standen. Maar weerstanden zijn er om uitgenomen te worden, althans in een stijgende markt. De vraag is echter of we overtuigend in een uptrend zijn beland.

Op dagbasis bestaan hierover nog de nodige twijfels. De koopkrachtindicator RSI zal ‘overbought’ moeten worden om de ‘bull range’ te bevestigen. De RSI heeft de jacht geopend op de ‘overbought’-zone (boven 70%) maar tot deze zone is bereikt, blijft voorzichtigheid geboden.

Uurbasis

Het beeld op uurbasis is reeds rond de kerstdagen verbeterd. Dit is een voorwaarde voor het verbeteren van het beeld op de dag- en weekgrafiek natuurlijk. De hogere bodems sinds eind september lokten nieuwe kooporders uit.

De negatieve divergentie (hogere toppen in de AEX met lagere toppen in de RSI) duidde in de uurgrafiek op afnemende kracht. Alhoewel dit geen verkoopsignaal is, bleek het wel een terechte waarschuwing voor een afkoeling.

De RSI is in de uurgrafiek nog steeds binnen de ‘bull range’ (boven 40%) gebleven. Het is belangrijk dat de RSI bij een nieuwe aanval opnieuw de ‘overbought’-zone bereikt. Zolang de RSI boven 40% noteert, hoeven we ons geen grote zorgen te maken.

Er lijkt een nieuwe aanloop nodig om de 318-puntengrens te passeren. Het is de vraag hoe groot deze aanloop wordt. We zien het stokken van de Nieuwjaarsrally op dag drie slechts als een correctie binnen de stijgende trend die in september is ingezet.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.