Laatste update:

AEX ketst af op dalende weerstandslijn De AEX wist woensdag de opmars van de voorgaande handelsdag niet voort te zetten en dook weer in de min. De dalende weerstandslijn vanaf de top rond 337 punten, die medio maart werd bereikt, lijkt te sterk. De AEX noteert nog wel ruim boven het 50% Fibonacci ‘retracement level’, gemeten vanaf de ‘low’ van december tot aan de ‘high’ van dit jaar, wat een belangrijk steunniveau kan zijn. Dat er ‘niets aan de hand is’ met Spanje en dat de Spanjaarden geen hulp nodig hebben, zoals de heren politici ons willen doen geloven, valt nog te bezien. De ratio van slechte leningen op de balans van de Spaanse banken is naar 8,1% gestegen, wat het hoogste niveau is in 18 jaar. In januari bedroeg deze ratio nog 7,91%.

Het aantal leningen met een betalingsachterstand van drie of meer maanden, nam in februari toe met € 3,8 miljoen, een toename van 110% op jaarbasis. In totaal telt Spanje circa € 143,8 miljard aan leningen met betalingsproblemen. Het grootste deel houdt verband met de compleet ingestorte vastgoedmarkt (zie column Spaanse Crisis Casas: huizenprijzen -50% tot -70%).

Dagbasis

De AEX herstelde begin deze week fors, maar wist de dalende weerstandslijn (nog) niet te doorbreken. De index blijft gevangen in de ‘downtrend’ sinds medio maart. Deze correctie vindt plaats binnen de ‘uptrend’ sinds het najaar van 2011, waarbij het koershiaat rond 322 punten op dagbasis tevens een uitdaging vormt.

Nadat de index een laagste stand voor dit jaar rond 304 punten bereikte, veerde de AEX wat op, maar van een overtuigend stijgende trend is (vooralsnog) geen sprake. De index houdt het hoofd wel boven water, waarbij de 300-puntenzone een belangrijke steungrens is.

Het 50% Fibonacci ‘retracement level’, gerekend vanaf het dieptepunt in november tot de ‘high’ van dit jaar en de 300-puntengrens, fungeert als ‘bufferzone’. In januari zette de AEX een rally in vanaf dit niveau. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is ook een belangrijke indicator, die voor steun zou kunnen zorgen. Meer beleggers kijken naar dit lange termijn gemiddelde.
De RSI veerde op vanuit de gevarenzone onder 30%, maar zolang de koopkrachtindicator onder de 60%-grens noteert, is het dalingsgevaar niet geweken. De RSI zal in ieder geval uit de ‘bear range’ moeten breken. Zolang de AEX geen (belangrijke) toppen weet te doorbreken, is de kans op de vorming van een ‘negatieve reversal’-patroon aanwezig.

Uurbasis

Op uurbasis is het beeld naar neutraal gedraaid, waarbij de AEX richting de bovenkant van de ‘trading range’ tussen circa 304 punten en 315 punten is gestegen. Dit zijwaartse patroon is gevormd binnen de dalende trend sinds medio maart.

De koopkrachtindicator liep op richting 70%, wat op toenemende koopkracht duidt, maar slaagde er (nog) niet in om ‘overbought’ te worden. De neerwaartse koershiaten op uurbasis rond 335 punten, 322 punten en de nieuwe ‘gap’ rond 315 punten zijn barrières, waarmee de AEX nog niet heeft afgerekend.

Een doorbraak van de dalende weerstandslijn van de afgelopen weken, zou betekenen dat de stieren weer aan de bal komen. Ondanks pogingen daartoe, is van een (definitieve) doorbraak nog geen sprake.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.