De AEX deed verwoede pogingen om af te rekenen met de top van dit jaar, die in maart rond 337 punten werd gevormd. Deze horde bleek vooralsnog een brug te ver voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter. De AEX-index steeg 11 weken op rij, maar deze week begint de motor te haperen.De AEX ketste af op de top van 2012 en dook weer richting de 330 puntengrens.  Een verdere daling kan worden gezien als een correctie binnen de sterk stijgende trend vanaf het begin van juni.

Begin juni wist de AEX sterk op te veren vanaf 280 punten, waarmee een hogere bodem werd gevormd ten opzichte van het najaar van 2011. De AEX heeft nog aardig wat dalingsruimte voordat de stijgende trend van afgelopen maanden wordt verlaten. Het eerste Fibonacci-steunniveau vinden wij rond 315 punten en het 50%-steunniveau komt uit rond 310 punten, berekend vanaf de bodem in juni tot aan de top van augustus.

Het is een bemoedigend signaal dat de AEX opwaarts uit de consolidatiedriehoek van de afgelopen jaren is gebroken. Vooralsnog is van een positief vervolg echter geen sprake. Het wachten is op een doorbraak van de top rond 337 punten voor een bevestiging van de stijgende trend.

Terwijl de AEX hogere toppen bereikte, blijft de koopkrachtindicator RSI achter. Deze negatieve divergentie tussen de RSI en de AEX op dagbasis, zijn duidelijke waarschuwingen. Als de RSI boven 40% weet op te veren, de onderkant van de ‘bull range’, dan kan worden gezocht naar instapmomenten.

Het mooiste zou zijn als de AEX spoedig weet op te veren en daarmee een hogere bodem vormt. Als de koopkrachtindicator een lagere bodem vormt en weer opveert, in combinatie met een hogere bodem in de AEX, kunnen we spreken van een ‘positieve reversal’-patroon.

De achterblijvende indices, Midcap en Smallcap, waarin respectievelijk middelgrote en kleinere fondsen zijn vertegenwoordigd, geven echter aan dat de stijging niet breed wordt gedragen. Dit is ook een veeg teken.

Diverse Europese indices gingen in de aanval op de top van maart, zoals de Duitse DAX en de brede Eurostoxx50. Deze indices misten echter overtuiging en wisten de top van maart niet te overschrijden. Over de indices van de probleemlanden Spanje, Griekenland, Portugal en Italië hoeven we het eigenlijk helemaal niet te hebben. Deze noteren nog steeds rond de bodem van dit jaar.

De strijd om Griekenland is nog niet gestreden. Terwijl de Grieken roepen om uitstel van hervormingen en bezuinigingen, zeggen de Duitsers daar absoluut niets voor te voelen. Volgens de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, biedt extra tijd geen oplossing voor de problemen van Griekenland. “Meer tijd zou in geval van twijfel, meer geld betekenen”, aldus Schäuble.

De kersverse Griekse premier Antonis Samaras deed woensdag een oproep om het land meer tijd te gunnen voor de bezuinigingen. De problemenin Griekenland en Spanje zijn nog lang niet opgelost en het is de vraag of die een jaarhoogterecord voor de AEX rechtvaardigen.

Ook als we de cycli analyseren, dan is het nog maar de vraag of we binnenkort een succesvolle aanval op de top van dit jaar mogen verwachten. De langere termijn ‘time frames’, die de ‘onderliggende time frames’ domineren, oefenen nog steeds neerwaartse druk uit op de kortere ‘time frames’. Aangezien de dagcylcus ‘de laatste ronde’ is ingegaan, lijkt ongebreideld optimisme niet op zijn plaats.

Vorige week uitten we ook al een serieuze waarschuwing, zeker gezien het feit dat het laatste deel van een cyclus niet het meest positief is. Pas als de indicatoren koopsignalen afgeven, met een mooie setup, kunnen we nieuwe posities innemen, danwel winstgevende posities uitbreiden.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.