AEX klaar voor correctie?

AEX klaar voor correctieDe AEX liet de afgelopen week wilde bewegingen zien, met een hoogtepunt boven 373 punten en een dieptepunt onder 363 punten. In de afgelopen 7 handelsdagen werden diverse koershiaten gevormd, waardoor de grafiek op een gatenkaas lijkt. Dit alles wijst op toenemende nervositeit. De kans op een forse correctie lijkt te zijn toegenomen.

Begin deze week zette de AEX de stijgende lijn voort en naderde daarbij de top van 2011 rond 374 punten. En passant kon de AEX-index een (intraday) jaarrecord van 373,31 punten op het bord zetten, waardoor een ‘trading range’ van circa 10 punten is ontstaan.

Bij de AEX neemt de kans op brand steeds verder toe, gezien de langere ‘time frames’. De maandgrafiek telt alweer de 20ste ‘bar’, waarmee de maandcyclus op het einde loopt. Dit laatste gedeelte is doorgaans het meest negatief.

De (AEX) optiepremies zijn momenteel relatief laag. Dat betekent dat een brandverzekering ter bescherming van een aandelenportefeuille relatief goedkoop is. Beleggers die een (forse) aandelenportefeuille hebben, kunnen dus momenteel hun bezit op een goedkope manier verzekeren.

Als het huis in brand staat, of er is een pyromaan actief, dan zijn brandverzekeringen uiteraard duurder. Vertaald naar de aandelenmarkt: momenteel is een brandverzekering (puts) relatief goedkoop. Zodra er paniek uitbreekt en de markt naar beneden gaat, dan zal dat tot (fors) hogere premies leiden.

Vooralsnog is er op de kortere ‘time frames’ geen aanleiding om ‘volle bak’ short te gaan. Op dagbasis hebben diverse indices, zoals de DAX, Dow en de AEX een dagcyclusbodem gevormd, maar van een overtuigende stijging is (vooralsnog) geen sprake. Een kleine ‘hedge’ kan echter geen kwaad.

De wilde bewegingen van de afgelopen week zijn een veeg teken. Dit duidt op toenemende onzekerheid, wat kan duiden op distributie (overdracht van aandelen van grote naar kleine beleggers), wat doorgaans bij toppatronen voorkomt. Aandelen gaan dan over van ‘sterke handen’ (het slimme geld) naar ‘zwakke handen’ (particulieren).

De Japanse yen is een belangrijke aanjager (geweest) van de Japanse aandelenmarkt en is dus belangrijk om in de gaten te houden. De yen is aanzienlijk verzwakt sinds juli 2012, ten opzichte van de euro. Als de yen-carry trades weer worden teruggedraaid (dus euro’s worden verkocht/yens worden gekocht) dan kan dat tot neerwaartse druk op de aandelenmarkt tot gevolg hebben. De Nikkei liet de afgelopen weken al een paar keer dalingen zien tussen 5% en 7%.

Kortom: we houden de vinger aan de pols. Het zou een negatief signaal zijn als de ‘high’ van 2011 niet wordt doorbroken. Gezien de lagere toppen in de Dow en de DAX, zou een (goedkope) brandverzekering goed van pas kunnen komen.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.