AEX klaar voor een grote beweging
Nadat het jaarrecord boven 340 punten werd aangescherpt, leek de AEX eind september de stijgende trend te verlaten. De AEX vormde een lagere bodem ten opzichte van de bodem van eind augustus, maar toont toch weer veerkracht. Er lijkt een grote beweging op stapel te staan.
De afgelopen weken zette de AEX schoorvoetend een herstel in vanaf de 320-puntengrens. Tijdens dit herstel slaagde de index erin om het topje, dat rond 333 punten werd gevormd, te doorbreken. Om het gevaar van een eerste lagere, danwel dubbele top af te wenden, zal de index moeten afrekenen met het jaarrecord van 340,22 punten.
De Fibonacci-niveaus, waaronder het 38,2% Fibonacci-steunniveau rond 320 punten en het 50%-steunniveau rond 310 punten zouden voor steun kunnen zorgen als de AEX opnieuw terugvalt. Een doorbraak hiervan zou een veeg teken zijn.
Het feit dat de index de afgelopen week wist te herstellen, is nog geen teken dat alle seinen op groen zijn gesprongen. Beleggers zijn nog steeds risico-avers, wat bijvoorbeeld blijkt uit de dramatische prestatie van de middelgrote en kleine fondsen in Nederland. De Midcap- en Smallcap-index presteren al geruime tijd slechter dan de AEX.
Op dagbasis heeft de AEX een midcyclusbodem gevormd, wat betekent dat de index de tweede helft is ingegaan, wat doorgaans niet het meest positief is. De AEX-index heeft weliswaar op dagbasis afgerekend met de lange ‘moving average’-banden, maar van een zinderend vervolg is vooralsnog geen sprake.
De hamvraag is echter waar de weekcyclusbodems van de AEX wordt gevormd. Deze cyclus is bezig met bodemvorming, maar het startsein voor een de nieuwste cyclus zal door de kortere time frames moeten worden gegeven.
Ondanks dat de AEX sinds juni met een stevig herstel bezig is, gaat de index de afgelopen maanden per saldo nergens heen. De top van 2011 rond 374 punten is nog steeds niet in zicht, laat staan de top rond 560 punten die in 2007 werd opgetekend. We wachten nog steeds op een uitbraak van de AEX uit de ‘trading range’ van circa 20 punten, waarin de index al maanden gevangen zit.
Gelukkig valt er in een zijwaartse markt ook geld te verdienen, bijvoorbeeld met het schrijven van opties. Onze gratis service AEXAlert heeft dit jaar al 31,9% rendement opgeleverd, bovenop de winst van 18,1% van 2011, waarmee de teller op 50% rendement is gekomen. Heeft u zich hier nog niet voor aangemeld, kijk dan op https://beleggen.com/aexalert/ of http://www.beursbulletin.nl/aexalert
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!