“AEX nadert het einde”, kopten we vorige week op deze plaats. We waarschuwden dat de AEX-‘bull run’ op zijn laatste benen liep en dat was dus niet voor niets. Op dagbasis zou de cyclusbodem gezet kunnen zijn.

De AEX-index bereikte woensdag 30 januari een top rond 359 punten en zette vervolgens de daling in. Weliswaar kunnen we vaststellen dat de AEX nog steeds in de plus staat ten opzichte van de eindstand van 2012, maar ten opzichte van de openingskoers van 2013 is sprake van een verlies. 

De winst van januari is in de afgelopen dagen helemaal weggevaagd. Het laatste deel van de cyclus is altijd het meest negatief, omdat dan de bodem moet worden gevormd. Het venijn zat ook nu dus weer in de staart. Per saldo heeft deze dagcyclus dus niets opgeleverd, wat wel een duidelijke waarschuwing is.

Het is echter nog wel voorbarig om te spreken van een (cyclus)bodem. Op dagbasis zal de index daarvoor een omkeerbar moeten vormen. DeAEX kan steun vinden bij het koershiaat van begin januari rond 344 punten. 

Daarnaast ligt rond 344 punten het eerste (38,2%) Fibonacci ‘retracement level’, berekend vanaf de low in november vorigjaar tot aan de top van januari. De stijgende trend vanaf het dieptepunt in juni 2012 is nog steeds intact, dus spreken we, ondanks de daling van 15 punten, slechts van een correctie binnen de stijgende trend. 

De weekcyclus liet halverwege november een nieuwe bodem noteren, waarmee de eerste fase van de weekcyclus werd ingeluid. In de weekcyclus tellen wij nu 12 ‘bars’, dus tussen 3 en 13 weken zou een bodem zichtbaar moeten worden.

Als we naar de maandgrafiek kijken, dan tellen we 17 ‘bars’, dus tussen nu en de komende 8 maanden verwachten we een belangrijke bodem. De kwartaal- en maandcycli geven al een geruime tijd aan dat een top mag worden verwacht. Deze cycli zijn natuurlijk belangrijker dan de kortere ‘time frames’.

De Amerikaanse aandelenmarkt trekt zich weinig aan van de Europese problematiek. DiverseAmerikaanse indices staan op of rond meerjarige recordniveaus. De S&P400 (Amerikaanse midcapfondsen) en de Russell2000 (Amerikaanse smallcapfondsen) staan zelfs op een ‘all time high’. 

De Dow Jones Index tikte onlangs weer een meerjarig hoogtepunt aan boven 14.000 punten. De Amerikaanse aandelenmarkt ‘short’ gaan is dus nog steeds vragen om problemen.

Spanje en Italië lijken echter weer in de problemen te zitten. De Spaanse IBEX en de Italiaanse MIB30 staan de laatste tijd weer onder druk. We wilden onze shortpositie in de Spaanse IBEX uitbreiden, maar de Spaanse toezichthouders / politici hebben echter een shortverbod uitgevaardigd, dus zijn nieuwe shortposities (nog) niet mogelijk.

Er gaat natuurlijk geen bel af als de AEX de bodem heeft bereikt, maar we zijn wel alert. Zoals gesteld, zou een cyclusbodem in de daggrafiek gevormd kunnen zijn, dus speuren we naar een eerste hogere bodem in de kortere timeframes naar een ‘Draghi-draai’.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.