AEX klaar voor meer turbulentieDe AEX consolideerde afgelopen week, wat op topvormig zou kunnen duiden. We tellen inmiddels de 20ste beursdag na de cyclusbodem, wat aangeeft dat we moeten zoeken naar een nieuwe cyclusbodem. De komende dagen kunnen we daarom wat meer turbulentie verwachten.

Een cyclus telt doorgaans 20 bars, met een afwijking van 5. Een korte cyclus kan dus al na 15 bars zijn afgerond en een langere cyclus kan tot 24 bars lopen. Dat betekent dus dat de cyclusbodem binnen 5 beursdagen mag worden verwacht. Tenzij de dagcyclusbodem reeds is gevormd natuurlijk.

De 400-puntengrens lijkt nog steeds een magnetische kracht uit te oefenen op de AEX. Het jaar 2014 lijkt immers in het teken te staan van deze grens. Per saldo is de AEX vanaf 1 januari nog niet veel opgeschoten. De Stoxx50 staat zelfs lager dan het begin van het jaar.

De paniekgolf tot 366,84 punten betekende gelijk een nieuw dieptepunt voor 2014, net nadat een nieuw record werd opgetekend. De vraag is of alle problemen inmiddels zijn opgelost of mogen we een nieuwe paniekgolf binnenkort verwachten?

Het oogt nog steeds correctief momenteel. Een correctie op de forse koersdaling is natuurlijk niet vreemd, maar de felheid van zowel de daling als de correctie heeft veel mensen verrast. Zolang echter de top van 2014 niet wordt gepasseerd, kan een lagere top een nieuwe impulsdaling inluiden.

De mid cycle low van de weekcyclus ligt onder de start van deze cyclus, wat lijkt te duiden op een omslag van het sentiment, Na een lagere bodem mogen we bovendien een lagere top verwachten, dus ik blijf voorzichtig in deze markt.

Het zou mij verbazen als we een nieuw record voor de AEX op de borden gaan zien dit jaar. We mogen echter niets uitsluiten, getuige ook de records in de VS. Ook daar lijkt echter de tijd rijp voor een correctie na een forse stijging.

Ik schreef vorige week: “Deze derde dagcyclus telt inmiddels 15 bars, zodat we al weer aan het einde van de deze dagcyclus zitten. Enige verzwakking is daarom niet uit te sluiten, sterker nog, een nieuwe correctie zou mij niet verbazen.”

Veel stijging hebben we dus niet gezien en de vraag is dus nu of de AEX nog voldoende kracht heeft om het hoogste niveau van 2014 te passeren. De laatste twee dagcycli van de huidige weekcyclus worden waarschijnlijk niet erg sterk.

We wachten nog steeds op duidelijke signalen om short te gaan. Wel heb ik al wat goedkope putopties gekocht als brandverzekering, mede omdat de kwartaalcyclus op zijn laatste benen loopt. Ik verwacht weer wat meer turbulentie op de beurzen in ieder geval.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.