AEX knalt het nieuwe jaar in

AEX knalt het nieuwe jaar inDe AEX-index is het nieuwe jaar sterk begonnen. Nadat de AEX de laatste paar handelsdagen van 2012 wat gas terugnam, schoot de index in januari omhoog en bereikte al vrij snel een stand boven 350 punten.

De AEX bestaat vandaag precies 30 jaar: de hoofdindex ging in 1983 van start onder de naam EOE-index (European Options Exchange). Weliswaar was de startdatum 4 maart 1983, maar de waarde werd terug gerekend tot de stand op de eerste handelsdag, zijnde 3 januari 1983.

Op de laatste handelsdag van 2012, maandag 31 december, vormde de dagcyclus een nieuwe cyclusbodem. Het startsein voor het eerste deel, wat doorgaans het krachtigst is, resulteerde in een sterke rally. De weekcyclus liet medio november een nieuwe bodem noteren, waarna de eerste fase van de weekcyclus werd ingeluid.

De AEX is in staat gebleken om de stijging krachtig voort te zetten. Hoewel de kwartaal- en maandcycli de afgelopen weken aangaven dat een top mag worden verwacht, betekent dit nog niet dat de markt gaat dalen. De lange termijn cycli hebben nog ruimte voordat een top kan worden gezet.

Voordat mag worden ingespeeld op een daling van de AEX, zal er eerst moeten worden gewacht op een duidelijke draai in de kortere termijn ‘time frames’. Voorlopig zijn alleen long posities kansrijk.

Het is bemoedigend dat ook de ASCX- en de AMX-index (de kleine en middelgrote fondsen) de top van oktober zijn gepasseerd en de stijging met kracht voortzetten. Ook indices elders in de wereld, zoals de Amerikaanse indices de Duitse DAX, de Belgische BEL20, de Franse CAC40 en de Eurostoxx50, begonnen het nieuwe jaar met volle overtuiging.

De kwakkelende Spaanse IBEX en de Italiaanse MIB blijven dissonanten die (vooralsnog) niet met het nieuwjaarsfeest meedoen. Deze indices overtuigen al tijden niet en noteren nog steeds ver onder de top van 2012.

De ‘Fiscal Cliff’ werd net op tijd omzeild, waardoor (enige) onzekerheid werd weggenomen. De uitdaging in de vorm van het (bereiken van het) schuldenplafond in de VS ligt echter alweer op de loer. Desalniettemin is de AEX het nieuwe jaar sterk uit de startblokken geschoten en gaf zichzelf daarmee dus een mooi verjaardagscadeau.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.