AEX komt niet boven 340 punten

AEX komt niet boven 340 puntenDe AEX zette deze week opnieuw de aanval in op de weerstandszone rond 340 punten, maar werd onverwijld teruggefloten. Ondanks verwoede pogingen, weet deAEX nog niet af te rekenen met deze weerstand. Deze hardnekkige hindernis, houdt de index al maanden in de greep.

Het (wederom) afketsen op de weerstand rond 340 punten, heeft tot gevolg dat de index nog steeds gevangen zit in de trading range van circa 20 punten. Al maanden lang, fluctueert de index tussen 320 punten en 340 punten. Het is wel bemoedigend dat sinds oktober de bodems hoger liggen.

Het is dus wachten een duidelijke doorbraak van de jaartop rond 340 punten, danwel de steunzone rond 320 punten. Net onder deze grens vinden we het 38,2% Fibonacci-steunniveau, berekend vanaf de bodem in juni tot aan de top van september.

Het is echter een veeg teken dat er nog steeds divergentie is tussen de AEX en de middelgrote en kleine fondsen in Nederland. Laatstgenoemde fondsen zijn verenigt in de Midcap- en Smallcap-index en deze indices presteren beduidend slechter dan de Amsterdamse hoofdgraadmeter. Hieruit blijkt de risico-aversie van beleggers.

Als we de cycli op de hogere time frames analyseren, dan lijkt de top gezet en hoeven we positiefs te verwachten. Een paar ‘etages’ lager, bijvoorbeeld in de daggrafiek, zag het beeld er (iets) beter uit: een cyclusbodem werd eind oktober gevormd, maar de tweede helft lijkt alweer begonnen. Dit is vaak niet de sterkste.

De ‘grotere’ lange termijncycli zitten nog steeds in niet al te ‘bullish’ vaarwater. Aangezien deze dominanter zijn dan de kortere cycli, hoeven we niet al te veel verwachten van de index.

Het is nog steeds wachten totdat de index weer richting weet te kiezen. Voor een positief vervolg, zal de AEX-index in ieder geval met de weerstandszone rond 340 punten moeten zien af te rekenen.

Het is een negatief signaal dat de AEX deze week een koersbar vormde, waarbij de bar van woensdag de koersbar van de voorgaande handelsdag omsloot. De lagere slotstand van woensdag voorspelt niet veel goeds, want daarmee werd een ‘bearish engulfing’-patroon gevormd.

Er lijk nog een nieuwe aanval op de 340-puntengrens te worden gepland, maar de vraag is of deze aanval veel kans van slagen heeft. Na deze lagere top, zou er zomaar een lagere bodem kunnen volgen.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.