AEX ketst af op 409-puntengrensDe AEX zit nog steeds ingeklemd tussen de 402 en de 409-puntengrens. Het wachten is op een uitbraak. Diverse indices zoals de Duitse DAX en de Portugese PSI lijken steeds sterkere stoorzenders om aan de bovenkant uit te breken.

De 400-puntengrens is natuurlijk voor veel beleggers van psychologisch belang. Een doorbraak zal een aantal beleggers aanzetten om stukken te verkopen, wat een verdere daling kan triggeren.

De 409-puntengrens speelt dit jaar een belangrijke rol. Rond 409 punten liep de AEX reeds een aantal malen stuk dit jaar. De 409-puntengrens heeft hierdoor aan belang gewonnen en moet eerst worden gepasseerd voordat het meerjarig recordniveau kan worden aangescherpt.

Aan Royal Dutch Shell zal het niet liggen. De AEX-zwaargewicht (17% weging) helpt de AEX boven de 400-puntengrens te blijven. Zonder de enorme stijging van Royal Dutch Shell dit jaar zou het plaatje er heel anders hebben uitgezien. Hoezo een saai aandeel voor weduwen en wezen?

Maar er is meer nodig dan een enkel aandeel om de AEX te laten stijgen. AEX-onderdelen zoals Fugro, SBM, Randstad en Philips zijn juist fors gedaald dit jaar. Ook zien we op dit moment de bankenindex weer zwaar onder druk staan. Ondanks dat de kredietcrisis 7 jaar geleden is begonnen, blijken de problemen van de banken nog (lang) niet achter de rug.

Het niet treffen van noodzakelijke maatregelen om de bankensector te zuiveren trekt nog steeds een zware wissel op de economie. De problemen bij de Portugezen zijn ook nog steeds niet achter de rug, getuige de forse daling van de Portugese PSI. Banco Espírito Santo implodeerde vandaag verder nadat een verlies van € 3,5 miljard over de eerste helft van dit jaar bekend werd gemaakt.

De vraag is nu of ook Duitsland tot de probleemlanden kan worden gerekend (moet Duitsland bijspringen?), getuige de dalende trend die de Duitse DAX de afgelopen maanden heeft ingezet. Overigens zou de AEX zonder Royal Dutch Shell en Unilever ook in een dalende trend zitten. Ook de Euronext 100 staat zwaar onder druk de afgelopen maanden, dus het is geen geïsoleerd geval.

De ontwikkelingen van de indices de afgelopen weken zijn nu nog een correctie binnen de stijgende trend. De grafiek op week- en maandbasis zijn immers nog steeds duidelijk opwaarts gericht. De weekgrafiek lijkt zelfs klaar voor een nieuwe cyclusbodem, maar de maandgrafiek lijkt begonnen met de vorming van een top. Met het einde van de kwartaalcyclus in het achterhoofd, is een grote(re) daling zeker niet uit te sluiten.

Een nieuwe cyclusbodem in de weekgrafiek zou een nieuwe aanval op de oude toppen kunnen inluiden, maar het gewicht van de maand- en zeker de kwartaalgrafiek moet niet worden onderschat. Het is dan ook nog steeds zeer de vraag of het meerjarig recordniveau van de AEX verder kan worden aangescherpt.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.