AEX leeft op dankzij 3 zwaargewichten

AEX leeft op dankzij 3 zwaargewichtenWelgeteld 3 fondsen hielpen de AEX aan een fraaie winst van 0,8%: ASML, Royal Dutch Shell en Unilever stegen fors. Ondanks deze drie zwaargewichten, die bijna 40% van de AEX uitmaken, wist de index de vorige top rond 313 punten niet te doorbreken. Mocht dat wel gebeuren, dan wordt de dalende trend sinds medio maart doorbroken. Vooralsnog kunnen we het herstel aanmerken als een ‘counter’  binnen deze ‘downtrend’. De index waarmee de Europese Commissie het vertrouwen in de eurolanden meet, daalde in april van 94,5 naar 92,8. Na een kleine verbetering in het eerste kwartaal, daalde het vertrouwen in april tot het niveau van december 2011.

Vooral onder producenten in de industrie en de dienstensector nam de somberheid toe. Het oordeel over het ondernemingsklimaat in de eurolanden verslechterde verder, vanwege toegenomen pessimisme over onder meer de exportorders en de productieverwachtingen.


Dagbasis

De AEX ging donderdag in de aanval op de top rond 313 punten. Deze top, die op 17 april werd gevormd, zal moeten worden doorbroken om de dalende trend van afgelopen maand te verlaten. De dalende weerstandslijn werd getest, die loopt vanaf de top in maart.

De herstelpoging kunnen we aanmerken als een opwaartse correctie binnen de dalende trend van de afgelopen weken. Het is bemoedigend dat de AEX boven de 300-puntengrens wist te blijven. Het is echter minder fraai dat slechts enkele fondsen de kar trekken. De stijging wordt niet breed gedragen, ook niet door andere Europese indexen.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is overigens ook nog steeds neerwaarts gericht. Dit gemiddelde geeft de lange termijn trend weer. Bij een eventuele neerwaartse doorbraak zou het 61,8% ‘retracement level’ rond 295 punten voor steun kunnen zorgen. Rond 291 punten ligt vervolgens een bodem waarvan de index in december 2011 is opgeveerd.

Ondanks het herstel van de RSI, staat de koopkrachtindicator nog steeds in een ‘bear range’. Deze maand werd de RSI opnieuw ‘oversold’ (dook in de gevarenzone onder 30%). De kans op de vorming van een ‘negatie reversal’-patroon is nog aanwezig. Pas als de index de vorige top rond 313 punten overschrijdt, dan wordt dit patroon onschadelijk gemaakt.

Daarnaast zal de koopkrachtindicator door de 60%-grens moeten breken om de ‘bear range’ te verlaten. De positieve divergentie op dagbasis is een stap in de goede richting, maar er is meer nodig dan de stijging van drie fondsen om de stijgende lijn voort te zetten.

Uurbasis

Op uurbasis is het beeld wat verbeterd, omdat de RSI richting ‘overbought’ steeg. Het is bemoedigend dat de koopkrachtindicator is opgelopen. Het wachten is op een doorbraak van de top rond 313 punten. Mocht de AEX daar niet in slagen, dan zou dat een negatief signaal afgeven.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.