Laatste update:

AEX leeft op richting dalende weerstandslijn  Woensdag ging de AEX weer in de aanval op de dalende weerstandslijn vanaf de top die medio maart werd bereikt. De index zal ook de vorige top rond 313 punten moeten doorbreken. In dat geval wordt de dalende trend van afgelopen weken doorbroken. De rust op de Nederlandse obligatiemarkt lijkt weer wat te zijn teruggekeerd. Het verschil tussen het rendement op Nederlandse 10-jaarsobligaties en Duitse Bunds bedroeg gisteren circa 60 basispunten.

Dit niveau correspondeert met de ‘spread’ van vorige week vrijdag, dus voor de val van kabinet Rutte 1. Eerder deze week bedroeg het renteverschil meer dan 80 basispunten, vanwege de groeiende onzekerheid over de financiële positie van Nederland.


Dagbasis

De AEX-index deed woensdag weer een aanvalspoging op de dalende weerstandslijn, die loopt vanaf de top in maart. Een belangrijke top ligt rond 313 punten, die moet worden doorbroken om de dalende trend te verlaten.

Vooralsnog kunnen we het herstel aanmerken als een opwaartse correctie binnen de dalende trend van de afgelopen weken. Het is wel bemoedigend dat de AEX boven de 300-puntengrens wist te blijven. Het 61,8% ‘retracement level’ zou, bij een eventuele doorbraak, rond 295 punten voor steun kunnen zorgen. Rond 291 punten ligt ook een bodem waarvan de index in december 2011 is opgeveerd.

De psychologische 300-puntenzone werd succesvol door de AEX getest. Het is echter een negatief teken dat het 200-daags voortschrijdend gemiddelde neerwaarts is gericht.

Ondanks het herstel van de RSI, noteert de koopkrachtindicator nog steeds in de ‘bear range’. Deze maand werd de RSI opnieuw ‘oversold’ (dook dus in de gevarenzone onder 30%). Om een ‘negatie reversal’-patroon af te wenden, zal de index door de vorige top rond 313 punten moeten doorbreken.

De AEX en de RSI zullen dus sterk moeten stijgen, waarbij de koopkrachtindicator door de 60%-grens dient te breken om eindelijk eens de ‘bear range’ te verlaten. De positieve divergentie op dagbasis is een stap in de goede richting, maar er is meer nodig om de dalende trend te verlaten.

Uurbasis

Op uurbasis is het beeld iets verbeterd, maar de RSI is zeker nog niet uit de gevarenzone. De koopkrachtindicatorRSI geeft eerder reden om short posities te zoeken, zeker zolang de koopkrachtindicator onder 70% noteert.

Er is namelijk een negatieve reversal ontstaan (een lagere top in de koers en een hogere top in de koopkrachtindicator RSI), waardoor een koersdoel kan worden berekend onder de laatste lagere bodem.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.