Laatste update:

AEX lijkt vaste grond onder de voeten te krijgenDe AEX bereikte medio januari een top rond 409 punten en gleed vervolgens weer wat terug. De AEX doorbrak daarbij de psychologische steunzone rond 400 punten en sloot daarbij het koershiaat net onder 400 punten.

De AEX zette koers richting de volgende ‘gap’ rond 385 punten, wat deel uitmaakt van het ‘island reversal’-patroon. De index lijkt steun te vinden ruim boven de in december gevormde cyclusbodem rond 375 punten. Hoewel de AEX diep door de knieën moest, is de stijgende trend van de afgelopen maanden nog steeds intact.

De dagcyclus wordt met 30 ‘bars’ fors opgerekt, waardoor de kans groot is dat de AEX een nieuwe (dag)cyclusbodem vormt. Een dagcyclusbodem zou overeenstemmen met een ‘midcycle’-bodem in de weekgrafiek. De indicatoren op dagbasis werden de afgelopen dagen vanwege de ‘sell-off’ behoorlijk onder spanning gezet.

Een opleving van de AEX boven de belangrijke cyclusbodem 375 punten betekent opnieuw een hogere bodem. De correctie van de afgelopen week vindt plaats binnen de stijgende trend van de afgelopen jaren, dus is er geen reden tot paniek.

De paniekindicator VIX steeg deze week vanwege de perikelen op de valutamarkt van opkomende landen naar de bovenkant van de bandbreedte tussen circa 10 en 20. Het afgelopen jaar markeerde het 20-niveau een aantal malen een bodem in de markt. De kans dat de aandelenmarkt nu opnieuw een bodem bereikt is dus reëel.

De Amerikaanse indices zijn donderdag voortvarend uit de startblokken gegaan. Ook de Dow Jones Index en de S&P500 noteren boven cruciale steunniveaus. De lange ‘time frames’ kunnen echter een negatieve stempel drukken op de markt. Vooral de kwartaalcyclus begint steeds meer op de markt te wegen.

De afgelopen maanden hebben we een brandverzekering onder de aandelenportefeuille geplaatst, wat voor neerwaartse bescherming heeft gezorgd. We hebben putopties onder de portefeuille gekocht, die ons het recht geven om een onderliggende waarde te leveren tegen een bepaalde prijs binnen een bepaalde periode.

Mocht de vlam in de (opkomende markten) valuta-pan wederom oplaaien, dan houden we in ieder geval (een deel van) de winst vast. En het slaapt ook wat lekkerder.

Onze succesvolle ETF-portefeuille is op deze manier op een goedkope manier verzekerd tegen calamiteiten. Het resultaat sinds de start van deze strategie in juli 2013 bedraagt bijna +12%. BeursBulletin biedt u de mogelijkheid om deze strategie 1 maand op onze kosten te proberen: meer informatie vindt u hier.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.