AEX Brexit

Laatste update:

De AEX wist vanaf een dieptepunt van 414,51 punten fors op te veren, nadat de kansen op een Brexit steeds verder verkleinen. Vrijdag gingen bookmakers nog uit van een kans van 34% op een Brexit. Inmiddels is dit teruggezakt naar 24%. De koersen van Europese aandelen vlogen hierdoor de afgelopen week omhoog.

Island reversal

Door de forse stijging van afgelopen maandag werd er een island reversal  gevormd. Dit houdt in dat een neerwaarts koershiaat het wordt gevolgd door een opwaarts koershiaat. Dit is een betrouwbaar omkeerpatroon.

AEX werkt koersdaling weg

Inmiddels zijn de koersen steeds verder opgelopen. De AEX is sinds donderdag circa 30 punten gestegen. De koersdaling van vorige week is hiermee grotendeels weggewerkt. De daling heeft echter wel het patroon van lagere toppen en lagere bodems een nieuwe impuls gegeven.

Kopschouder patroon

De doorbraak van de 425 puntengrens voltooide een kopschouder patroon. Dit betrouwbare omkeer patroon laat een koersdoel berekenen onder de 400 puntengrens. Zolang de lagere top rond 453 punten niet wordt gepasseerd, blijft het patroon actueel.

Dalende trend

Het feit dat de neklijn opwaarts werd doorbroken, is natuurlijk wel een teken van kracht. De stijging vindt echter plaats binnen de dalende trend die in de weekgrafiek duidelijk zichtbaar is. Zolang de zone 453-458 punten niet wordt gepasseerd, blijven wij op onze hoede.

Onverwachte Brexit

De voorgaande toppen vormen natuurlijk een zware weerstand. De vraag is nu of een NEE tegen uittreding uit de EU een verdere rally kan ontketenen. Een groot deel van het nieuws zit natuurlijk al in de koers verwerkt. Een onverwachte Brexit zou natuurlijk een forse daling tot gevolg kunnen hebben.

Europese beurzen in dalende trend

De Amerikaanse beurzen staan inmiddels bijna op een nieuw record. De Europese Indices laten een volledig ander beeld zien. De Duitse DAX zit sinds 2015 in de hoek waar de klappen vallen. De felle stijging van de afgelopen dagen doet hier natuurlijk niets aan af. Ook de Franse CAC40 zit sinds 2015 in een dalende trend. De EuroNext 100 en de Stoxx 50 geven ook aan dat de Europese aandelen duidelijk achterblijven.

Zware weerstand

Voor de AEX is het nu belangrijk of de weerstand tussen 453 en 458 punten kan worden gepasseerd. Mocht deze weerstand te zwaar zijn, dan is de kans groot dat de AEX eerst het koers hiaat tussen 423 en 432 punten gaat sluiten. De RSI 14 geeft nog steeds aan dat we in een berenmarkt zitten.

Onder 460 punten

De maand juni heeft veel beleggers verrast met de forse bewegingen van rond 450 naar 415 en weer terug. Ik verwacht dat we nog wel een tijdje onder de 460 puntengrens zullen blijven hangen. We houden de markt de komende dagen echter scherp in de gaten.

Er zijn talloze manieren om uw Financieel IQ bij te spijkeren. Ik ben auteur van drie boeken:

Handleiding Geld Verdienen met Opties

Handleiding Geld verdienen met Speeders, Sprinters en Turbo’s

Handleiding Geld verdienen met Aandelen

Drie boeken, drie maal in één aanbieding.

De boeken zijn al door duizenden beleggers gelezen. Echter, ik bied nu alle drie boeken tegelijkertijd aan voor de prijs van 1 boek. Profiteer er direct van.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.