Laatste update:

AEX maakt zich op voor spannend 2013De AEX-index scherpte vorige week op 346,86 punten het jaarrecord verder aan, waarna de index is gaan consolideren. De trading range tussen de steunzone rond 320 punten en de weerstandszone rond 340 punten werd na een maandenlange consolidatie aan de bovenzijde verlaten. 

Op basis van de dagcyclus en intraday-cycli is het beeld positief. De kwartaal- en maandcycli geven echter aan dat ‘binnenkort’ een top verwacht mag worden. Desalniettemin kan het geruime tijd duren voordat daadwerkelijk de top zichtbaar wordt. De lange termijn cycli zijn echter dominant ten opzichte van de kortere ‘time frames en mogen daarom niet genegeerd worden.

De stieren zitten vooralsnog in het zadel, waarbij de weekcyclus medio november een nieuwe bodem liet noteren. De eerste fase van de cyclus is het meest positief en van een noemenswaarde terugval is geen sprake, al lijkt de kracht nu wat af te nemen. In het perspectief van de kwartaal- en maandcycli is het natuurlijk de vraag in hoeverre de AEX in staat is om in 2013 de stijging voort te zetten.

We moeten de stijging bezien in het licht van de eindfase van de lange cycli. De laatste fase is het meest negatief omdat gezocht moet worden naar een nieuwe bodem. Dit wil echter nog niet zeggen dat er direct shortposities op de AEX moeten worden ingenomen. Het kan enige tijd duren voordat de lange ‘time frames’ gaan draaien. Het startsein zal worden gegeven door de korte ‘time frames’. 2013 belooft een spannend jaar te worden.

Hoewel de ASCX- en de AMX-index (de kleinere fondsen) de top van oktober zijn gepasseerd, is het licht nog niet op groen gesprongen. Deze indices hebben nog een lange weg te gaan voordat de top van maart 2012 wordt bereikt.

Beleggers lijken de markt nog niet helemaal te vertrouwen en kiezen dus liever voor de grotereAEX-fondsen, die gemakkelijker weer van de hand kan worden gedaan. DeAEX wordt voor meer dan 30% gedragen door RDS en Unilever.Als deze 2 zwaargewichten niet de stijgende lijn weten voort te zetten, dan wordt het voor de index een lastig verhaal.

Een bron van zorg vormen nog steeds de Spaanse IBEX en de Italiaanse MIB. Deze Zuidelijke ‘probleem’-indices overtuigen nog steeds niet en noteren nog steeds ver onder het hoogste punt van dit jaar.

31 december komt met rasse schreden nader bij: de schulden van de Verenigde Staten bereiken dan de afgesproken limiet van circa $ 16.400 miljard. De Democraten en Republikeinen hebben dus nog maar een paar dagen om een ‘Fiscal Cliff’ te vermijden.

Het Zwaard van Damocles hangt dus nog steeds boven de markt. Net als in 2011 zullen de Democraten en de Republikeinen waarschijnlijk tot het laatste ogenblik blufpoker blijven spelen. De Europese crisis houdt al 5 jaar huis zonder dat er iets aan wordt gedaan. Als bovenop het Europese probleem ook nog Amerikaanse bezuinigingen worden gestapeld, dan belooft 2013 een interessant jaar te worden.

Ondanks deze onzekerheid houdt deAEX zich goed staande. De index sleept zich nu naar het jaareinde. De grote jongens hebben de boeken gesloten en de beurs kabbelt rond het onlangs opgetekendejaarrecord. Ik wens u vast een in alle opzichten zeer succesvol 2013!

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.