AEX meegesleurd door Portugezen, banken en auto’s

AEX onder 400-puntengrensDe AEX daalde afgelopen week tot onder de 400-puntengrens. Hiermee brak de AEX neerwaarts uit de zone tussen de 402 en de 409-puntengrens. Diverse indices, zoals de Duitse DAX en de Portugese PSI, baanden reeds de weg voor de AEX. Het beeld wordt er niet beter op.

De doorbraak van de psychologisch belangrijke 400-puntengrens kan meer beleggers aanzetten om hun stukken te verkopen. De 409-puntengrens en het meerjarig recordniveau verdwijnen verder uit zicht.

Royal Dutch Shell, de AEX-zwaargewicht (17% weging) blijft overigens nog gewoon liggen. Wat bijvoorbeeld als Shell problemen krijgt met het schaliegas in Oekraïne? Of wat als de koers van Shell die van BP of Total achterna gaat? De prijs van olie is inmiddels weer onder $ 100 per vat gedaald.

De bankenindex is verder onder druk gekomen en heeft de aanval geopend op het laagste punt van 2014. De Europese automobielindex scherpt overigens het dieptepunt van 2014 verder aan. Het dalende aantal nieuwe auto’s dat de showroom verlaat, lijkt ook nog niet te duiden op het aantrekken van de economie.

Willem Alexander doet overigens wel zijn best met de aanschaf van een speedboot van 800.000 euro en de verlengde Volvo S80 alleen was ook niet genoeg meer. Een verlengde Audi van 350.000 euro exclusief bepantsering werd toegevoegd als dienstauto. Niet bij iedereen is het dus crisis.

De Portugese PSI scherpte het dieptepunt van 2014 ook verder aan. Banco Espírito Santo werd gered met staatssteun van 4,9 miljard euro, voor het grootste gedeelte uit het Europees noodfonds. Portugal heeft sinds 2011 al 78 miljard euro aan belastinggeld van de Europese burger ontvangen.

De euro scherpt overigens ook het dieptepunt van 2014 verder aan, dus om nu te zeggen dat alles voor de wind gaat in Europa gaat misschien wat ver. Overigens heeft de Amerikaanse Dow Jones ook al een behoorlijke veer gelaten, dus de problemen lijken zich wat verder uit te gaan strekken.

Overigens is er nog steeds geen reden tot paniek. De stijgende trend op week- en maandbasis zijn nog steeds intact en de weekgrafiek lijkt zelfs klaar voor een nieuwe cyclusbodem. Een herstel zou zich nu moeten gaan aftekenen in de kortere time frames.

We schreven vorige week echter: “De maandgrafiek lijkt echter begonnen met de vorming van een top. Met het einde van de kwartaalcyclus in het achterhoofd, is een grote(re) daling zeker niet uit te sluiten.”

Een nieuwe cyclusbodem in de weekgrafiek zou een herstel kunnen triggeren, maar het gewicht van de maand- en zeker de kwartaalgrafiek zullen vroeg of laat opnieuw druk op de koersen kunnen zetten. Voor de abonnees van OptionAlert heeft de recente daling niet zo veel invloed gehad. De nettowinst bedraagt nu bijna 2000 euro, zoals we hebben kunnen lezen op https://beleggen.com/optionalert-nettowinst-bijna-e-2000/

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

3 antwoorden
 1. Ger
  Ger zegt:

  Willem Alexander doet overigens wel zijn best met de aanschaf van een speedboot van 800.000 euro en de verlengde Volvo S80 alleen was ook niet genoeg meer. Een verlengde Audi van 350.000 euro exclusief bepantsering werd toegevoegd als dienstauto. Niet bij iedereen is het dus crisis.

  Als ik mijn eigen volk hiervoor kan laten opdraaien dan is er bij mij ook geen crisis. Hoeveel miljoenen krijgt dit heerschap van de belastingbetaler?

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   De kosten die direct te koppelen waren aan het functioneren van de Koningin waren €39 miljoen. Daarnaast waren er bijvoorbeeld ook nog kosten die bijvoorbeeld uitgegeven werden aan beveiliging, onderhoud aan de paleizen en natuurlijk de staatsbezoeken. Deze kosten zijn in totaal in te schatten op een bedrag van €71 miljoen. Opgeteld komen de totale kosten dus op €110 miljoen euro.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.