AEX in mineur

AEX in mineurMaandag trapte de AEX in mineur af en vormde daarbij een neerwaarts koershiaat rond 298 punten. Vrijdag werd ook al een neerwaarts koershiaat gevormd, wat op veel verkoopkracht duidt. De index dook weer onder de 300-puntengrens op zoek naar de bodem.

De AEX lijkt van het pad afgeraakt richting het koersdoel rond 310 punten, dat op basis van het omgekeerde kop-schouderpatroon kan worden berekend.

Spanje heeft formeel een verzoek ingediend om Europese noodsteun voor de aangeslagen bankensector, zonder echter een concreet bedrag te noemen. De eurolanden staan met maximaal € 100 miljard klaar om Spanje te redden.
 

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX bevestigde vorige week nog de uitbraak boven de neklijn (rond 297 punten), maar de index werd de voet dwars gezet door het gevaarlijke ‘negatieve reversal’-patroon. Op dagbasis ketste de RSI af op de 60%-zone en bleef dus in de ‘bear range’ gevangen.

Slechts een zeer fors herstel van de AEX zal dit (ramp)scenario kunnen afwenden. Een belangrijke uitdaging vormt het weerstandsniveau even boven 305 punten. De toppen van april rond 314 punten vormen ook een uitdaging.

Om hieraan te denken, zal de AEX eerst weer vaste grond onder de voeten moeten krijgen, bij voorkeur boven 290 punten. Daarmee zou dan opnieuw een hogere bodem kunnen worden gevormd. Het opwaarts koershiaat tussen 285,88 en 286,71 punten staat nog open, wat ook nog een steunzone zou kunnen zijn.

Uurbasis

Het omgekeerde kop-schouderpatroon, met een neklijn rond 297 punten, begint te kraken vanwege de forse daling van de AEX. Vanwege de sterke daling van de AEX, is het nu nog maar de vraag of het koersdoel van dit betrouwbare omkeerpatroon kan worden behaald.

De RSI is er niet in geslaagd om binnen de ‘bull range’ te blijven. De koopkrachtindicator is terugvallen tot onder de 30% en bevestigde daarmee de ‘bear range’.

De negatieve divergentie, oftewel hogere toppen in de AEX en lagere toppen in de RSI, duidden al op storm. Vrijdag en maandag daalde de AEX dan ook fors.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.