AEX nadert plafond

AEX nadert plafondDe AEX zette de opmars voort richting de 400-puntengrens. De AEX wandelt nog steeds keurig langs de stijgende weerstandslijn, die deel uitmaakt van het maandenlange stijgende trendkanaal. Met de 400-puntengrens lijkt echter het plafond in zicht te komen.

In oktober vormde de index een tweetal opwaartse koershiaten rond 377 punten respectievelijk 387 punten. Deze zijn nog steeds niet gevuld, wat een teken van kracht is. De koershiaten bleken ‘breakaway gaps’, waarna de AEX de weg omhoog vervolgde.

Begin oktober vormde de AEX rond 366 punten een nieuwe dagcyclusbodem, waarna de index 21 ‘bars’ (de gemiddelde lengte van een cyclus) steeg. De AEX is op weekbasis ook al ‘de tweede helft’, in gegaan. Normaliter zou de AEX zou dus op zoek moeten gaan naar een nieuwe cyclusbodem.

Slechts 4% van de door Bloomberg ondervraagde analisten hadden het goed voorspeld: de renteverlaging van 25 basispunten naar een historisch dieptepunt van 0,25% door de ECB. Anders gezegd: 96% van de analisten had het dus fout gezien.

Direct na de renteverlaging door ECB President Mario Draghi schoot de AEX naar boven en dook de euro/dollar naar beneden. De werkloosheid in de eurozone staat rond een niveau van 12% van de beroepsbevolking, wat een historisch hoog niveau betreft.

Met het aanscherpen van het jaarrecord is het nog steeds te vroeg om ‘short te gaan’. We zullen dus opnieuw moeten wachten op een verkoopsignaal. Een eerste haarscheur in de stijgende trend sinds vorig jaar, zal een doorbraak zijn van de steunzone rond 390 punten.

Het voordeel van de recente stijging is dat puts nog goedkoper zijn geworden. Iemand die een goedkope brandverzekering onder zijn portefeuille wenst om een deel van de winst te beschermen, is weer goedkoper uit.

De eindfases van diverse cycli die samenvallen, duidt op een mogelijke correctie. Mocht de AEX uiteindelijke een (forse) daling inzetten, dan biedt de ‘brandverzekering’ in ieder geval enige bescherming. En anders slaapt het wel zo lekker.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.