AEX neemt gas terug

AEX neemt gas terugDe AEX dook vrijdag opnieuw in het rood, na een hoogste stand van 318,18 punten te hebben aangetikt. De AEX eindigde 0,8% lager op een stand van 313,01 punten. Het is niet verwonderlijk dat de AEX na de forse stijging vrijdag wat gas terugnam. De stijgende trend vanaf het dieptepunt rond 256 punten is nog steeds intact. De AEX mag nog aanzienlijk terugvallen zonder dat deze ‘uptrend’ in gevaar komt. De AEX test momenteel de dalende weerstandslijn, maar heeft de ‘downtrend’ sinds het voorjaar, ondanks de opleving, nog niet verlaten.

Een (tegenvallende) veiling van Italiaanse staatsobligaties viel bij beleggers niet in goede aarde. De rente op het schatkistpapier van het eveneens in moeilijkheden verkerende land steeg naar het hoogste niveau sinds de euro werd ingevoerd.

Weekbasis

De AEX bereikte vorige week een nieuwe ‘high’ van de afgelopen maanden rond een stand van 318 punten. De ‘downtrend’ van de afgelopen maanden is ondanks het sterke herstel nog steeds intact. De koopkrachtindicator RSI herstelde wel, maar noteert nog steeds binnen de ‘bear market range’ (onder 60%). De AEX zal daarnaast de top van juli rond 347 punten moeten passeren. Kortom, de index zal nog aanzienlijk moeten stijgen om de ‘downtrend’ te verlaten. Een houvast voor de ‘stieren’ is dat de ‘uptrend’ vanaf het dieptepunt van dit jaar intact is.

Dagbasis

Het is bemoedigend dat de AEX heeft afgerekend met de psychologisch belangrijke 300-puntengrens. De index vormde donderdag een opwaarts koershiaat rond 310 punten. De AEX ondervond evenwel weerstand bij de dalende weerstandslijn. Zodra deze horde is overwonnen, zal de AEX bovendien de top van juli rond 347 punten moeten overschrijden. De AEX heeft derhalve nog een lange weg te gaan, waarbij het koershiaat van begin augustus (onder 320 punten) ook nog dient te worden gesloten.

Het is echter wel zaak dat de RSI de stijgende lijn weet vast te houden en afscheid neemt van de ‘bear range’. De RSI zal bovendien ‘overbought’ (boven 70%) moeten worden om de ‘bull range’ te bevestigen. De RSI noteert nog steeds onder het ‘overbought’-niveau al doet de koopkrachtindicator wel zijn best om deze waarde te bereiken.

Uurbasis

De AEX toonde kracht door opnieuw een hogere ‘high’ te bereiken, waarbij de RSI de ‘overbought’-zone opnieuw bereikte. De ‘bull range’ werd hiermee bevestigd. Het is bemoedigend dat het beeld binnen het kortere ‘time frame’ sterk blijft, maar het beeld zal op langere termijn eveneens moeten verbeteren. Aangezien dit (nog) niet het geval is, geeft dit aan dat de AEX in een neutrale fase zit.

De stijging vanaf het dieptepunt rond 256 punten vindt plaats binnen de dalende trend vanaf het voorjaar. De uitdaging van de AEX is om de top van juli rond 347 punten te passeren en de dalende trend van de afgelopen maanden te doorbreken.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.