AEX neemt gas terugEen aantal weken geleden scherpte de AEX nog het jaarrecord aan rond 340 punten, waarmee de stijgende trend, die begin juni werd ingezet, een nieuwe impuls kreeg. Deze week nam de AEX echter weer gas terug. 

De Amerikaanse en de Europese monetaire autoriteiten, de Fed en de ECB, kondigden de afgelopen weken diverse stimuleringsrondes aan. Zo heeft Ben S. Bernanke in Amerika weer de geldpersen aangezet middels Quantitative Easing III (QE3). Zijn Europese collega Draghi liet weten dat de ECB ongelimiteerd staatsobligaties wil opkopen.

Van ongebreideld optimisme op Beursplein 5 kunnen we niet spreken. Sinds begin augustus beweegt de AEX in een bandbreedte van circa 20 punten. De ondergrens ligt rond 320 punten en de bovengrens rond 340 punten.

Een belangrijke steungrens kan momenteel worden gevonden rond 327 punten, waarvan de AEX begin september opveerde. Zolang de AEX hierboven weet blijven, kan de blik opwaarts blijven gericht. Bij een doorbraak van deze steunzone zullen de seinen op rood springen.

Het is een positief signaal dat de AEX recent het jaarrecord wist aan te scherpen. Het zou een teken van kracht zijn als de AEX de stijgende trend spoedig weet hervatten. Het eerste Fibonacci-steunniveau, berekend vanaf de bodem in juni tot aan de top van augustus, ligt onder 320 punten en het 50%-steunniveau ligt rond 310 punten en deze kunnen steun bieden.

In Europa worstelen diverse indices met de toppen van maart, zoals de brede Eurstoxx50-index, die nog niet de top van maart wist te passeren. In Nederland presteren de Midcap- en Smallcap-index zwak. Hieruit blijkt de risicoaversie van beleggers ten aanzien van de middelgrote en kleine fondsen.

De prestaties van de Amerikaanse indices zijn daarentegen bemoedigend. De Dow, de Nasdaq en de brede S&P500 zijn erin geslaagd om meerjarige recordniveaus te bereiken. Het zou fijn zijn als de AEX inspiratie door Amerika zou krijgen om de stijgende lijn sinds juni weer door te trekken.

De langere ‘time frames’ geven echter vooralsnog geen aanleiding voor al te veel optimisme. Deze ‘time frames’ domineren de kortere ‘time frames’ en hebben nog geen signaal gegeven dat een cyclusbodem is gezet. De dagcyclus is met de laatste fase bezig en duidt ook nog steeds geen bodem aan. Het is dus nog steeds wachten op een duidelijke (opwaartse) draai van de indicatoren.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.