AEX neemt gas terug na aanscherpen jaarrecordDe AEX-index scherpte vorige week het jaarrecord verder aan door overtuigend de 380-puntengrens te passeren. Op dagbasis markeerde de AEX eind augustus een dagcyclusbodem, waarmee we tevens een ‘midcycle low’ van de weekcyclus konden optekenen.Vanaf deze bodem rond 362 punten zette de AEX de aanval overtuigend in en bereikte in de septembermaand een nieuw jaarrecord. We tellen echter alweer de 13de weekbar en zitten dus alweer in de ‘tweede helft’. Vanwege het vormen van een nieuwe ‘high’ is sprake van ‘right translation’. Dit betekent een top in de tweede helft van de (week)cyclus), wat opnieuw een duidelijk ‘bullish’ signaal is.

Op dagbasis gaat de AEX middels de 21ste ‘bar’ alweer richting het einde van de cyclus. De stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar is nog steeds intact, waardoor ‘volle bak short gaan’ niet geheel zonder gevaren is. Dat neemt niet weg dat er fiches van tafel kunnen worden gehaald, danwel een brandverzekering mag worden afgesloten.

De afgelopen week nam de index weer gas terug en dook daarbij onder de 380-puntengrens. Zolang de index boven 362 punten blijft, is er sprake van een correctie binnen de stijgende trend. Een duidelijke doorbraak van de 362-puntensteunzone, zou het beeld echter ernstig aantasten.

In de daggrafiek zien we dat we weer aan de bovenkant zitten van een stijgend trendkanaal. De AEX is hier echter al 5 keer eerder op afgeketst. Door 5 keer af te ketsen op deze weerstandslijn is het belang van deze lijn toegenomen.

Als we de meer leidende indices op Wall Street naast de ‘performance’ van Europese indices zoals de DAX en de AEX leggen, is het toch niet allemaal ‘haussanna’. De discrepantie tussen ‘Amerika’ en ‘Europa’ is een duidelijke waarschuwing.

Dat Europa hogere toppen laat zien en Amerika de afgelopen maanden daarentegen zijwaarts is gaan bewegen, kan op onheil duiden. Of zou Europa opeens als wereldleider de kar gaan trekken?

Voegen we daar nog de langere cycli aan toe, die nog steeds als een ‘Zwaard van Damocles’ boven de markt hangen, dan is het wachten totdat de sneeuwbal weer bergafwaarts gaat rollen. Zover is het nog niet en het wachten is op een ‘break’ van de belangrijke 362-puntengrens.

Aan de bovenkant is het speelveld vooralsnog begrensd tot 386 punten. Een verdere correctie hangt nog steeds in de lucht, al is het wachten totdat de kortere cycli een verkoopsignaal afgeven.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.