AEX neemt gas terug door onzekerheid Eurotop

AEX neemt gas terug door onzekerheid Eurotop De AEX stond dinsdag gedurende de dag onder druk en sloot 1,1% lager op een stand van 304,98 punten. De AEX bereikte weliswaar een nieuwe ‘high’ net onder 310 punten, maar nam vervolgens gas terug. Onzekerheid rondom de Eurotop kwam het sentiment niet ten goede. Desalniettemin is de stijgende trend vanaf het dieptepunt rond 256 punten nog intact, waarbij de index nog ver kan terugvallen voordat deze ‘uptrend’ wordt verlaten.

Merkel en Sarkozy rollen met elkaar over straat en ook de politieke situatie in Italië wordt er niet beter op. De coalitiepartner van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, Umberto Bossi van de Lega Nord, vreesde dat de regering op zeer korte termijn valt over voorgestelde economische hervormingsplannen. Bossi duidde de toestand aan als “moeilijk, erg gevaarlijk en dramatisch”.

Weekbasis

De AEX bereikte een nieuwe maands ‘high’, al is de dalende trend van de afgelopen maanden daarmee nog (lang) niet verlaten. De koopkrachtindicator RSI bivakkeert nog steeds in de ‘bear market range’ (onder 60%) en zal daar uit moeten breken. Daarnaast is de top van juli rond 347 punten nog lang niet in zicht. De index zal dus nog aanzienlijk moeten stijgen om de ‘downtrend’ te verlaten. Een houvast voor de ‘stieren’ is dat de ‘uptrend’ vanaf het dieptepunt van dit jaar intact is.

Dagbasis

Sinds het bereiken van het dieptepunt in september rond 256 punten, heeft de AEX de stijgende lijn ingezet, met als laatste wapenfeit een ‘high’ rond 310 punten. De ‘uptrend’ sinds het dieptepunt van september is intact zolang de AEX hogere bodems weet te vormen ten opzichte van de bodems in oktober en september.

Het is echter wel zaak dat de RSI in lijn met de AEX meestijgt en daarmee afscheid neemt van de ‘bear range’. Een bevestiging van de ‘bull range’ volgt indien de koopkrachtindicator boven 70% weet te komen.

Uurbasis

De AEX toonde gisteren kracht door een nieuwe ‘high’ rond 310 punten te bereiken. De RSI bereikte daarbij de ‘overbought’-zone, maar nam weer gas terug. Zolang de RSI boven de 40%-grens blijft, is de ‘bull range’ nog steeds intact. Een veeg teken is echter de negatieve divergentie tussen de AEX en de RSI: terwijl de AEX hogere ‘highs’ vormt, liggen de toppen in de RSI op een lager niveau.

Het is bemoedigend dat het beeld binnen het kortere ‘time frame’ is verbeterd, al zal het beeld op langere termijn nu eveneens moeten verbeteren. Zolang dit niet het geval is, geeft dit aan dat de markt in een neutrale zone zit. De stijging vanaf het dieptepunt rond 256 punten vindt immers plaats binnen de dalende trend vanaf het voorjaar.

De top van juli rond 347 punten is nog (lang) niet in zicht en de dalende trend van de afgelopen maanden is nog steeds intact. De onzekerheid rond de Eurotop komt het sentiment op de beurs niet ten goede. De AEX mag nog ver onder 300 punten terugvallen, voordat de stijgende trend sinds eind september wordt verlaten.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.