AEX neemt opnieuw horde 300 puntenDe AEX zette dinsdag succesvol de aanval op de 300-puntengrens in en sloot 2,7% hoger op 301,79 punten. Daarmee hield AEX zich staande boven het 38,2% Fibonacci-steunniveau. De index kan rond dit niveau een hogere bodem hebben gevormd, al dient dit nog wel te worden bevestigd door de top rond 309 punten te overschrijden. De consolidatiedriehoek, waarin de AEX al maanden gevangen zit, is evenwel nog steeds intact.
Beleggers vertrouwen er steeds meer op dat de ECB via de achterdeur landen steunt middels de onbeperkte steun die de commerciële banken ontvangen. Vandaag veilt de ECB voor het eerst onbeperkt kredieten voor drie jaar. Spanje kon makkelijker aan geld komen en tegen een veel lagere: 1,735%, bijna drie keer zo laag als de 5,11% die in november werd betaald.

Het Duitse ondernemersvertrouwen, gemeten door onderzoeksinstituut IFO, stutte daarnaast het positieve sentiment. De IFO-index noteerde in december 107,2 versus 106,6 inde voorgaande maand. Daarmee werd een tweede maand van stijging opgetekend. Het aantal woningbouwprojecten is met 9,3% gegroeid naar 685.000, het hoogste niveau sinds april 2010. Het aantal bouwvergunningen steeg naar het hoogste punt in meer dan een jaar.

Dagbasis

De AEX veerde op rond het 38,2% Fibonacci-steunniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van eind november tot het hoogtepunt van december. Ondanks een kortstondige doorbraak, wist de AEX de rug opnieuw te rechten.

Het is een positief teken dat het proces van hogere bodems sinds de bodem van dit jaar rond 256 punten nog steeds actueel is. Het opwaartse koershiaat dat eind november is gevormd rond 276 punten staat ook nog open, wat eveneens een positief signaal is.

Zolang de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt rond 256 punten intact is, behoort een aanval op de top van 318 punten tot de mogelijkheden. De index zal evenwel de dalende weerstandslijn vanaf de top rond 318 punten moeten doorbreken om de consolidatiedriehoek aan de bovenkant te verlaten.

De RSI heeft ook de stijgende lijn ingezet en zal de 60%-grens moeten doorbreken om de bovenkant van de ‘bear range’ te verlaten. Een RSI boven 40% biedt kans op de vorming van een ‘bull range’. 

Uurbasis

De AEX zette de aanval in op de top van december rond 309 punten. De dalende weerstandslijn, vanaf de top sinds eind oktober, zal moeten worden doorbroken om de aanval op de top rond 318 punten in te zetten. De RSI passeerde de 70%-grens, waarmee de ‘bear range’ werd verlaten. Was dit dan het startschot voor een eindejaarsrally?

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs. Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.