AEX nerveus in aanloop naar eurotop
De AEX fluctueerde heftig in aanloop naar de eurotop op donderdag en vrijdag. De dalende weerstandslijn uit het voorjaar werd daarbij wederom aan een test onderworpen. Deze weerstandslijn is veelvuldig een kwelgeest gebleken, waardoor de ‘downtrend’ sinds het voorjaar nog steeds intact is.

De top van oktober (rond 318 punten) en de top van juli (circa 347 punten) vormen vervolgens belangrijke weerstanden. Als steunniveau zien we de 300-puntengrens, die aan een test wordt onderworpen. Deze psychologische grens speelt al sinds eind 2008 een centrale rol. 

Mocht de 300-puntengrens sneuvelen, dan zou de opwaartse ‘gap’ rond 276 punten belangrijk kunnen worden. De dalende weerstandslijn vormt samen met de stijgende steunlijn vanaf de bodem in oktober een consolidatiedriehoek.

De vraag is of het proces van hogere bodems of het proces van lagere toppen wordt voortgezet. De uitkomst van de eurotop kan een belangrijke rol spelen bij de keuze die de markt zal maken.

De rente werd door de ECB met 0,25 basispunten (conform verwachting) verlaagd en dat werd positief opgepakt. Het feit dat de ECB voorlopig niet op grote schaal overheidsobligaties zal opkopen, liet de opgebouwde winsten als sneeuw voor de zon verdwijnen. De ECB lijkt niet bezig met de stabiliteit van het financieel systeem, terwijl dat juist het doel van de ECB is.

De weigering van Mario Draghi om het beleid van de ECB te versoepelen, viel slecht. Vorige week zei Draghi nog in het Europees Parlement dat als er een overtuigend begrotingsplan voor de eurozone zou komen, andere ‘elementen’ zouden kunnen volgen.

De bal ligt daarom nu bij de Europese leiders, maar de vraag is of vandaag op de Europese top een oplossing komt. De kakofonie van de diverse politici doet het ergste vermoeden.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.