AEX nerveus, mede door shutdown VS

AEX nerveus mede door shutdown VSDe AEX-index bereikte enkele weken geleden een nieuw hoogtepunt voor dit jaar. De 380-puntengrens werd gepasseerd, maar daarna werden de fiches van tafel gehaald. Op dagbasis vormde de AEX eind augustus een dagcyclusbodem, waarmee ook een ‘midcycle low’ van de weekcyclus werd gevormd.De impasse in Amerika tussen de Democraten en de Republikeinen, heeft tot een (gedeeltelijke) ‘shutdown’ geleid. Dit is overigens sinds 1976 al 18 keer gebeurd. Naar verluidt zou deze ‘shutdown’ wekelijks circa $ 8 miljard schade kunnen berokkenen aan de Amerikaanse economie.

Een aanhoudende ‘shutdown’ zou echter een negatieve impact op de economische groei voor het vierde kwartaal van 1% kunnen hebben. Daarnaast hangt het Amerikaanse schuldenplafond nog steeds als een ‘Zwaard van Damocles’ boven de markt.

De Amerikaanse minister Financiën Lew heeft gewaarschuwd dat de VS op 17 oktober tegen het schuldenplafond aan zullen lopen. Als er geen (tijdige) deal over bezuinigingen of het verhogen van het schuldenplafond komt, dan doemen er aanzienlijke uitdagingen aan de horizon op.

‘Shutdown’ of geen ‘shutdown’, vooralsnog trekt de AEX er zich nog niet veel van aan. Op weekbasis tellen we alweer de 15de weekbar en lopen we alweer aardig richting het einde van de weekcyclus. We moeten dus weer op zoek naar een nieuwe bodem!

We hebben onlangs geconstateerd dat er een late top boven 380-punten is gevormd, oftewel is er sprake van ‘right translation’. Een top in de tweede helft van de (week)cyclus, is nog steeds een duidelijk ‘bullish’ signaal. De weg van de minste weerstand, sinds de zomermaanden van 2012, is opwaarts.

Zwaar ‘short gaan’ is vooralsnog risicovol, daar er nog geen verkoopsignaal is afgegeven. Daarvoor is het wachten op een duidelijke doorbraak van de bodems rond 372 punten respectievelijk 362 punten. Uiteraard kan het geen kwaad om af en toe wat fiches van tafel te halen en/of een brandverzekering af te sluiten. Aan de bovenkant is het speelveld vooralsnog begrensd tot 386 punten.

De indices op Wall Street laten sinds mei een neutraal beeld zien, binnen de lange termijn stijgende trend. Daarentegen liet Europa de afgelopen maanden hogere toppen zien. Er is dus duidelijke discrepantie tussen de twee continenten.

Een verdere correctie hangt evenwel nog steeds in de lucht, zeker gezien de vervaarlijk ogende lange termijn cyclus op kwartaalbasis. Het blijft echter wachten op een duidelijke doorbraak van de eerder genoemde bodems voordat shortposities worden ingenomen. Tot die tijd is het beeld neutraal.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.