Laatste update:

AEX net boven de top van begin decemberDe top van oktober rond 318 punten bleek toch een maatje te groot voor de AEX. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, de negatieve divergentie en de voorgaande top bleken te veel van het goede. De AEX sloot 0,83% lager en sloot net boven de top van begin december. Oude weerstanden hebben nogal eens de neiging om steun te bieden. Het patroon van hogere bodems is nog steeds intact, dus schrijven we het herstel nog niet af.

Dagbasis

De vraag is of de AEX voldoende kracht heeft om boven de top van oktober uit te breken. Het (dalende) 200-daags voortschrijdend gemiddelde voert namelijk de druk op de AEX dagelijks verder op. In een stijgende markt ligt echter de focus op steunen. Weerstanden zijn er om uitgenomen te worden. Maar zitten we in een uptrend?

De koopkrachtindicator RSI is nog steeds niet ‘overbought’ geworden. Er is daarom nog steeds geen overtuigende ‘bull range’ gesignaleerd. De jacht op de ‘overbought’-zone (boven 70%) is geopend, maar tot deze zone is bereikt, blijft voorzichtigheid geboden.

Uurbasis

De correctie van de afgelopen dagen zou wel eens op zijn laatste benen kunnen lopen. De RSI is teruggevallen tot rond 40%. Indien de AEX vanaf dit niveau weer zou opveren, wordt een ‘positieve reversal’-patroon gevormd (hogere bodems in de AEX en lagere bodems in de RSI). Dit laat dan een (minimaal) koersdoel berekenen ruim boven 318 punten.

Als het beeld op uurbasis weer verbetert, dan zal het beeld op de dag- en weekgrafiek eveneens kunnen verbeteren. Niet zelden zien we overigens na negatieve divergentie (hogere toppen in de AEX met lagere toppen in de RSI) een ‘positieve reversal’-patroon.

Het is belangrijk dat de RSI niet verder terugzakt en op korte termijn een nieuwe aanval doet op de ‘overbought’-zone. Zolang de RSI boven 40% noteert, hoeven we ons geen grote zorgen te maken.

Met een nieuwe aanloop naar de 318-puntengrens wordt de kans dat deze ditmaal wordt gepasseerd groter. Een Nieuwjaarsrally van slechts drie dagen zou anders wel erg mager zijn en dat zou het ergste doen vermoeden voor de rest van 2012. Correcties horen nu eenmaal bij een stijgende trend. Het gaat immers nooit in een rechte lijn. Het belooft weer een spannende dag te worden.
Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.