AEX nog steeds op zoek naar dagcyclusbodem?

AEX nog steeds op zoek naar dagcyclusbodem?De AEX-index corrigeert scherp vanaf de 380-puntengrens die medio augustus werd getest. De AEX nam gas terug, nadat het hoogste niveau van de afgelopen 5 jaar werd aangescherpt. Het leek erop alsof de AEX vorige week een dagcyclus bodem vormde, maar daarover zijn nu twijfels gerezen.
Deze week zakte de index flink door zijn hoeven en doorbrak daarmee het belangrijke steunniveau rond 366 punten. Het is een veeg teken dat de index vanaf de top van augustus lagere toppen en dito bodems laat zien. Lagere toppen en lagere bodems staan bekend als een ‘downtrend’.

Op dagbasis lijkt de index dus nog op zoek naar een dagcyclusbodem, wat de ‘midcycle low’ van de weekcyclus zou kunnen markeren. Inmiddels kunnen we de 10de weekbar noteren, zodat de AEX op zoek is naar de ‘midcycle low’. Een verder herstel zou dit scenario bevestigen. De stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar, is natuurlijk nog steeds intact.

De bandbreedte waarin de AEX fluctueert is circa 50 punten. De index kan nu circa 10% dalen, voordat het steunniveau (de weekcyclusbodem) wordt bereikt. Per saldo gaat de AEX al jaren nergens heen, maar vanwege de nog steeds relatief lage VIX, is het schrijven van opties op de AEX niet interessant. Zeker gezien de explosieve situatie in Syrië, wat een plotselinge stijging van de VIX tot gevolg kan hebben.

De volatiliteitsindex VIX liep wel wat op vanwege een mogelijke escalatie van de situatie in het Midden-Oosten. Met een stand rond 16, noteert de paniekindicator echter nog steeds op een historisch laag niveau. Door de lage beweeglijkheid zijn de premies zeer laag en dus is het schrijven van (opties/put-opties/” title=”put”>put)opties minder interessant.

Voor het verdere verloop van de AEX, is het belangrijk wat de zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever presteren. Vooralsnog is RDS opgeveerd vanaf de belangrijke steunzone rond € 24,-. Unilever is echter een fonds dat als een molensteen om de nek van de AEX hangt, want het aandeel is verder weggezakt richting € 28,-. Unilever zit al sinds juni in een dalende trend. Hiermee wint de AEX vooralsnog geen oorlog.

Unilever en RDS hebben samen een gewicht van meer dan 25% binnen de AEX, dus houden we de verrichtingen van deze 2 fondsen nauwlettend in de gaten. Mochten beide fondsen teleurstellend blijven presteren, dan zou dat natuurlijk niet bevorderlijk zijn voor de AEX.

Mocht de AEX evenwel zijwaarts blijven bewegen, dan hebben we gelukkig nog een groot aantal strategieën dat hierop inspeelt. Het hebben van een goede strategie blijkt opnieuw van het allergrootste belang om de inflatie (3,1%) en belasting (1,2%) te kunnen trotseren. Beleggers die niets doen en het geld op de spaarrekening zetten, zijn dus een dief van eigen portemonnee, want het koopkrachtverlies bedraagt 2,3% als er op een spaarrekening 2% wordt ontvangen.

Interessante strategieën zijn bijvoorbeeld de RatioPortefeuille, de gloednieuwe ETF-Portefeuille en DividendPortefeuille, die dit jaar ver boven 20% rendement hebben gescoord.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.