Laatste update:

AEX nog steeds rond 320-puntengrens De AEX noteert nog steeds rond de 320-puntengrens. Sinds 19 januari lijkt de AEX vastgeketend aan de top van oktober. De AEX-index sloot de week af met een min van ruim 1% op 319,63 punten waardoor de week per saldo onveranderd werd afgesloten. De top van oktober heeft zich als steun meerdere malen bewezen.

De AEX laste vorige week een adempauze in, na een mooie stijging in de week daarvoor. Maandag zagen we de kracht er steeds meer uitlopen. De negatieve divergentie (de hogere toppen in de AEX en lagere toppen in de koopkrachtindicator RSI) waarschuwde terecht voor een correctie.

De economische groei in de VS bleef in het vierde kwartaal enigszins achter bijde verwachtingen. De aanhoudende onzekerheid over de afschrijvingen in Griekenland, doet het sentiment ook geen goed.

Dagbasis

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is nog steeds neerwaarts gericht. Veel meer dan een herstel in de dalende trend, mag de huidige stijging daarom nog niet worden genoemd. Het feit dat de koopkrachtindicator RSI al ruim 1 jaar niet ‘overbought’ (boven 70%) kan worden, is veelzeggend. De DAX, Bel20, Smallcap (ASCX-index) en de Midcap (AMX-index) wisten al wel boven 70% te komen.

Uurbasis

De koopkrachtindicator wist weer op te veren van de 40%-grens, maar een nieuwe krachtige aanval bleef uit. De RSI op uurbasis wist de 70% niet te behalen, wat een veeg teken is.

In de uurgrafiek is duidelijk sprake van consolidatie. De RSI wist weliswaar op te veren van de onderkant van de ‘bull range’, maar wist niet ‘overbought’ (boven 70%) te worden. Deze week zal een krachtig herstel moeten volgen om het positieve beeld van de uurgrafiek niet aan te tasten.

Een slotstand onder 317 punten zou de aanval openen op de 305-puntengrens. Om het patroon van hogere bodems voort te zetten, zal de AEX echter voor die tijd opnieuw noordwaarts moeten gaan. De aanval op de weerstand rond 325 punten is nog niet afgeslagen, maar de tijd begint te dringen.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.