AEX omhoog op euro-zeephelling

AEX omhoog op euro-zeephellingNa een kortstondige dip vorige week donderdag, herpakte de AEX zich en scherpte het hoogtepunt van augustus verder aan. De retoriek van Draghi ten tijde van een analistenbijeenkomst en een week later bij de persconferentie van de ECB, schepte meer verwarring dan duidelijkheid. 

De AEX pakte de draad weer op waar het begin juni vanaf een niveau van 280 punten mee was begonnen: met stijgen. Het is bemoedigend dat de index eindelijk wist af te rekenen met de dalende weerstandslijn uit 2007. Deze dalende weerstand markeerde de bovenkant van een jarenlange consolidatiedriehoek.

De opwaartse uitbraak van de AEX smaakt naar meer, al wacht de volgende uitdaging alweer bij 337 punten: de top van dit jaar, die in maart werd bereikt. Deze top zal moeten worden gepasseerd voor een bevestiging van de stijgende trend die eind 2011 werd ingezet. In dat geval is er naast een hogere bodem rond 280 punten, ook een hogere ‘high’ gevormd.

Ondanks dat de weg van de minste weerstand sinds begin juni opwaarts is, staat er nog wel een aantal beren op de weg. Op dagbasis is er negatieve divergentie tussen de RSI en de AEX. Terwijl de AEX hogere toppen vormt, blijft de RSI achter, al daalt de koopkrachtindicator wel vanuit ‘overbought’-zone.

De RSI bevindt zich nog steeds in een ‘bull range’, wat positief is. De lagere bodem in de RSI en een hogere bodem in de AEX in juli, vormden op dagbasis een ‘positieve reversal’-patroon. Vorige week gaven we aan dat dit een koersdoel boven de top van juli impliceerde.

De minder breed gedragen stijging van de AEX is echter een veeg teken. De stijging werd de afgelopen maanden gedragen door slechts een paar indexzwaargewichten: Unilever en Royal Dutch Shell. ASML liet ook een overtuigende rally zien, dat overigens een minder gewicht in de AEX heeft dan RDS en Unilever.

We constateren ook dat de middelgrote aandelen (verenigd in de Midcap) en kleine fondsen (vertegenwoordigd in de Smallcap) niet weten te overtuigen. Werpen we een blik op de probleemlanden Spanje, Italië en Portugal, dan zien we deze in de kelder bivakkeren. De top van maart is hier nog lang niet in zicht. De Spaanse en Portugese indices hebben zelfs al moeite met de top van juli.

Gezien het feit dat de weg van de minste weerstand, sinds de start van het millennium, berg afwaarts is, wordt het nog een zware klus voor de index om verder noordwaarts te koersen. De AEX zal echter eerst moeten zien af te rekenen met de top van maart.

Veel zal afhangen van de ‘kracht’ van de euro. Zo hangt de ernstig verzwakte euro ten opzichte van de Japanse yen, de Noorse kroon en de Australische dollar nog steeds in de touwen. Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje moesten al worden gered. Als Italië ook aanklopt voor hulp, dan gaat het licht uit.

Op het rentevlak is de rust nog niet terug gekeerd. Zo noteert de rente in Spanje nog steeds rond 7%. Italië zit met 6% ook nog steeds in de gevarenzone. Kortom, het wordt nog een zware dobber voor de AEX om tegen de neerwaartse stroom omhoog te zwemmen.

Sinds het begin van juni heeft de index desalniettemin overtuigend terreinwinst geboekt. Nu is het nog zaak voor de AEX om af te rekenen me de top van dit jaar rond 337 punten. De dagcyclus lijkt echter op zijn einde te lopen, dus de vraag is of dat nog gaat lukken.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com 

Drs. Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.