AEX onder 316-puntengrens

AEX onder 316-puntengrens  De AEX zakte woensdag verder weg en dook daarbij onder de 320-puntengrens. Geen onbelangrijke grens, want dit is het 50% Fibonacci-niveau. Er is hierdoor opnieuw een lagere bodem gevormd binnen de dalende trend sinds 16 maart. Het steunniveau rond 316 punten, het 61,8% Fibonacci-niveau, wist ook geen steun te bieden. Vooralsnog blijft de AEX-index gevangen in de dalende trend vanaf de top rond 337 punten en lijkt nu op weg naar de bodem van 2012 rond 305 punten. De Spaanse financieringskosten zijn gisteren tijdens de veiling van een drietal leningen fors gestegen. Spanje haalde € 2,6 miljard op, aan de onderkant van de beoogde € 2,5 miljard tot 3,5 miljard. De financieringskosten op een driejarige lening komen daarbij uit op gemiddeld 2,89% versus 2,44% bij de vorige veiling op 15 maart. De financieringskosten op een vierjarige lening zijn opgelopen tot 4,319% versus 3,376% op 1 maart.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De hardnekkig dalende trend vanaf het jaarrecord rond 337 punten is nog steeds intact. De AEX heeft zelfs een koershiaat rond 322 punten gevormd. Het 50% Fibonacci-niveau, rond 320 punten en het dieptepunt van maart rond 316 punten werden gisteren beide doorbroken. Geen sterk teken.

De RSI is opnieuw afgegleden naar de onderkant van de ‘bull range’ (40%). De RSI heeft daarmee verder afstand genomen van de 70%-grens (de ‘overbought’-grens). De koopkrachtindicator is er al meer dan 15 maanden niet in geslaagd om deze grens te passeren. Geen teken van kracht dus.

Uurbasis

De dalende trend sinds medio maart is nog steeds intact, waarbij op uurbasis een neerwaarts koershiaat rond 335 punten werd gevormd. De AEX heeft tevens een neerwaarts koershiaat rond 322 punten gevormd.

De RSI dook dinsdag opnieuw onder de 30%-grens en belandde daarmee in het ‘oversold’-gebied. De AEX vormde vorige week een lagere top, terwijl de RSI een hogere top vormde, oftewel een ‘negatieve reversal’-patroon. Voor de korte termijn, blijven de beren aan zet.

Zolang de RSI onder 60% noteert, is de ‘bear range’ intact. Bovendien is er opnieuw een ‘negatieve reversal’-patroon gevormd. Geen bemoedigend teken. De correctie vindt wel plaats binnen de stijgende trend sinds eind 2011. Als de 305-punten grens intact blijft, zou dit een belangrijke bodem kunnen worden, maar dan zal de AEX wel snel de stijgende lijn weer moeten oppakken. Het beeld is al maanden neutraal, met een negatieve tendens sinds 16 maart.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.