AEX onder het 61,8% Fibonacci steunniveau

AEX onder het 61,8% Fibonacci steunniveauDinsdag stond de AEX opnieuw onder druk en eindigde onder de 280-puntengrens. De index doorbrak maandag al het 50% Fibonacci steunniveau en vervolgde daarmee de dalende trend sinds eind oktober. De AEX gleed zelfs onder het 61,8% Fibonacci steunniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van dit jaar tot aan de top, die in oktober rond 318 punten werd bereikt.

Zolang de dalende trend van de afgelopen weken intact is en daarmee uiteraard ook die sinds het voorjaar, is er geen aanleiding om vol in de markt te stappen. Het blijft rommelen in euroland: de Belgische rente schoot door de 5%-grens. In het kielzog daarvan schoten eveneens de Credit Default Swaps op het nog altijd regeringloze België de lucht in.
In Duitsland stond Commerzbank, of beter gezegd ‘Schmerzbank’, onder druk met een verlies van meer dan 10%. In plaats van de eerder verwachte € 2,9 miljard, blijkt nu dat de Duitse bank € 5 miljard extra moet ophalen om aan de nieuwe Europese bankregels te voldoen.

Weekbasis

Op weekbasis werd vorige week een nieuwe negatieve ‘bar’ gevormd en de AEX is deze week ook weer slecht begonnen. De dalende trend sinds het voorjaar is intact. De RSI geeft evenmin reden tot optimisme, al noteert de koopkrachtindicator nog wel rond 40%. De ‘bear range’ is evenwel nog intact daar de 60%-grens niet is gepasseerd. De RSI zal moeten op veren om nog een lichtpuntje te kunnen bieden aan de ‘stieren’.

Dagbasis

Op dagbasis zijn er steeds minder positieve aanknopingspunten te vinden, daar de dalende trend sinds eind oktober werd vervolgd. De AEX noteerde deze week een nieuwe ‘low’ voor november en is op zoek naarde bodem. De vorming vaneen hogere bodem boven de ‘low’ van dit jaar rond 256 punten respectievelijk circa 270 punten, zijnde het dieptepunt van oktober, is evenwel nog steeds mogelijk. Dit impliceert echter wel dat de AEX nog een stuk verder kan dalen. De RSI blijft op week- en dagbasis gevangen in een ‘bear range’, daar de koopkrachtindicator steeds verder richting het zuiden koerst.

Uurbasis

Op uurbasis is de RSI verder de afgrond ingegleden en bereikte opnieuw de ‘oversold’-zone (onder 30%). De dalende weerstandslijn sinds het voorjaar is nog steeds intact, terwijl de kortere dalende weerstandslijn de verkoopdruk eveneens steeds verder op voert. Een kort herstel, na deze daling, binnen de dalende trend is lastiger, gezien het 61,8% Fibonacci steunniveau, waar de AEX tevens onder is gekomen.

De signalen staan voor de korte en lange termijn nog steeds op rood. Het blijft wachten op een doorbraak van de dalende weerstandslijn alvorens we optimistisch naar de markt mogen kijken. De kansen liggen vooral neerwaarts, waarvan de ProtectiePortefeuille (winst dit jaar +52,8%) de vruchten zou kunnen plukken.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.