AEX ondervindt te veel weerstand rond 313 puntenDe AEX ondernam donderdag opnieuw een poging om de weerstand rond 313 punten te doorbreken, opnieuw tevergeefs. Dit niveau markeert de top die op 17 april werd bereikt. De AEX blijft dan ook gevangen in een ‘trading range’ van de afgelopen weken tussen circa 300 punten en 313 punten. We wachten dus nog steeds op een uitbraak, opwaarts danwel neerwaarts, om vervolgens posities te kunnen uitbreiden. Er is een duidelijke scheidslijn tussen ‘Noord’- en ‘’Zuid’-Europa. Terwijl Spanje, Italië en Portugal verder weg zakken, houden de AEX en de Duitse DAX het hoofd nog aardig boven water. Ook is er een duidelijk contrast tussen de VS en Europa, waarbij Amerika multi-jaars records breekt en de Europese beurzen ver achter blijven.

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte vanaf het Ramblas in Barcelona bekend het belangrijkste rentetarief voor de vijfde maand op rij te handhaven op 1%. Dit is voor de meeste economen geen verrassing, maar als de recessie doorzet in Europa, zien de meeste later dit jaar de rente nog neerwaarts aangepast worden naar 0,75%. Twee keer per jaar vergadert het bestuur van de ECB buiten Frankfurt. Donderdag was de Spaanse centrale bank gastheer.

Dagbasis

De zoveelste aanvalspoging op de top rond 313 punten is mislukt. De AEX liet de riante winst uit handen glippen en sloot opnieuw onder 313 punten. Pas als deze top wordt gepasseerd, zal de dalende trend van afgelopen maand worden verlaten en zal de weekcyclus voltooid zijn.

Aangezien het eerste deel van een cyclus het meest ‘bullish’ is, mag dan het nodige vuurwerk worden verwacht. De dag- en uurgrafiek geven echter nog geen aanleiding tot ongebreideld optimisme.

De 300-puntengrens markeert de onderkant van de consolidatiefase van de AEX. Hieronder zou een daling tot het 61,8% ‘retracement level’ rond 295 punten mogen worden verwacht. Een volgende steun ligt rond 291 punten, waar de AEX in december 2011 opveerde, mocht de index verder doorzakken.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is nog steeds dalend. Ook zit de koopkrachtindicator nog steeds in een ‘bear range’ gevangen. Begin april werd de RSI opnieuw ‘oversold’. De RSI zal in ieder geval door de 60%-grens moeten breken om af te rekenen met de ‘bear range’. Zolang dit niet het geval is, is er geen reden om erg positief te worden.

Uurbasis

Op uurbasis wist de RSI niet ‘overbought’ te worden, wat aangeeft dat er nog geen kracht zit achter het herstel sinds eind april. De top rond 313 punten is ook voor de uurgrafiek cruciaal.

Het afketsen op deze weerstand, is een teken dat beren nog te sterk zijn. Het lagere slot van gisteren en het ‘bearish engulfment’-patroon op woensdag, is ook een teken dat de stieren verder terrein hebben verloren.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.