AEX op cruciaal steunniveau

AEX-op-belangrijk-steunniveau.De AEX-index is de afgelopen week verder gedaald en bereikte een dieptepunt rond 295 punten, waarna een herstel volgde tot 306 punten. De dalende trend sinds medio maart is nog wel intact. De index zal nu uit deze dalende trend moeten zien te breken. De psychologisch belangrijke 300-puntengrens wordt aan een test onderworpen. Een doorbraak van deze steungrens zou niet fraai zijn, al ligt hieronder nog een aantal steunniveaus.Het 61,8% ‘retracement level’, gemeten vanaf het dieptepunt in november tot aan de top van dit jaar, ligt rond 295 punten. Een volgend steunniveau ligt rond 291 punten, een bodem waarvan de AEX in december vorig jaar opveerde.

Een opleving boven deze steunniveaus, zou een hogere bodem betekenen ten opzichte van de bodems in september en november. Het is echter wel zaak om voorzichtig te blijven, temeer daar de dalende trend nog intact is.

Zolang de AEX in een meerjarige consolidatiedriehoek beweegt, zullen we geduld moeten hebben totdat de index richting heeft gekozen. De stijgende steunlijn vanaf de bodem in maart 2009 en de dalende weerstandslijn vanaf de top in 2007, dwingen de index vroeg of laat tot een keuze.

Ten opzichte van oktober 2008, toen de index ook al rond 300 punten noteerde, is dus geen progressie geboekt. De index noteert momenteel rond belangrijke ‘key levels’. Het doorbreken van de steunniveaus tussen 291 en 300 punten zou een nieuwe impuls geven aan de dalende trend sinds medio maart.

Er zijn ook ‘green shoots’: sommige ‘financials’, zoals verzekeraar Aegon, zijn sterk in herstel. Daarnaast zakken de Spaanse, Portugese en Italiaanse beurzen ook niet meer verder weg. Er zou een positief signaal worden afgegeven, als deze landen en de ‘financials’ weer gaan herstellen, want hier zit de pijn.

Bij een sterke opleving van de AEX zou de weekcyclus voltooid worden, waarmee een belangrijke bodem wordt gezet. Aangezien het eerste deel van een cyclus het meest ‘bullish’ is, kunnen we dan het nodige vuurwerk verwachten. Er lijken dus mooie kansen te ontstaan in de komende week.
Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Drs. Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.