Laatste update:

AEX op jacht naar hoogtepunt 2013Sinds de AEX eind februari een dieptepunt voor dit jaar rond 333 punten bereikte, schoot de index als een raket omhoog. Het 61,8% Fibonacci retracement level, rond 349 punten, werd vrijwel moeiteloos overwonnen.

 

We stelden vorige week al dat wij een aanval konden verwachten op de top van dit jaar rond 359 punten, mits het 61,8% Fibonacci retracement level zou worden overschreden. Op weekbasis is de AEX er in geslaagd een hogere bodem te vormen ten opzichte van de bodem in november vorig jaar.  

Aangezien de AEX krachtig opveerde, heeft de daggrafiek een ‘midcycle low’, danwel een nieuwe ‘cycle low’, gevormd. Als de AEX een nieuwe cyclusbodem heeft gevormd, dan zou dat weer perspectief bieden voor de AEX. In dat geval staat de index tevens aan het begin van een nieuwe weekcyclus. 

De dag- en weekgrafiek staan er dus zeer goed voor. Het enige wat ons zorgen baart, zijn de langere ‘time frames’, de kwartaal- en maandgrafiek. Het is echter wel bemoedigend dat de maandgrafiek (met nog een aantal weken te gaan) zijn best doet om een ‘groene bar’ te vormen.

In Amerika is de stemming vooralsnog opperbest: de Dow Jones Index heeft het hoogste punt aller tijden bereikt. De brede Amerikaanse S&P500-index heeft inmiddels ook al de ‘all time high’ in het vizier. In Europa doet de Duitse DAX eveneens goed zijn best. De 8000-puntenhorde werd vandaag door de Duitsers gepasseerd.

De vraag is of Europa zich ook in het kielzog van de Amerikanen uit het moeras weet te trekken. Maart roert zijn staart en vooralsnog is dat opwaarts voor de AEX. Een doorbraak van de top van dit jaar rond 359 punten, zou de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar een nieuwe impuls geven. 

Meer dan een herstel binnen de dalende trend sinds de top in 2000 is het echter nog niet. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar tussen Amerika en de Amsterdamse beurs. Terwijl de Amerikanen continu de champagneflessen kunnen ontkurken, noteert de AEX nog circa 50% onder de ‘all time high’. Overigens exclusief dividendrendement, dat dan weer wel.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.