AEX op laagste slotstand 2011

AEX op laagste slotstand 2011De AEX sloot vrijdag op de laagste slotstand van 2011 en ging 1,94% lager het weekeinde in op een stand van 274,15 punten. De dalende trend heeft daarmee een impuls gekregen. Vooralsnog noteert de AEX boven het 50% Fibonacci ‘retracement level’, dat (op log-schaal) wordt berekend vanaf de ‘low’ in 2009 tot aan de ‘high’ van dit jaar. De index zou nog een hogere, danwel gelijke bodem kunnen vormen ten opzichte van de ‘intraday’ low op 265,68 punten die op 9 augustus werd bereikt.

Weekbasis

Vooralsnog noteert de AEX onder de ‘high’ van afgelopen week, die rond 298 punten ligt. De RSI noteert nog steeds in ‘oversold’-gebied (onder 30%), waarmee de ‘bear market range’ wordt bevestigd.

De AEX bleef vorige week tussen de laagste en hoogste koers van de voorgaande week en heeft daarmee een ‘inside bar’ gevormd. Dit duidt erop dat de AEX op zoek is naar richting en consolideert binnen de dalende trend. Een doorbraak van het laagste punt zou een impuls geven aan deze dalende trend.

Dagbasis

Op dagbasis is er (nog) geen reden voor een positieve visie ten aanzien van de AEX, aangezien het 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog steeds dalend is. De koopkrachtindicator RSI noteert onder de 30%-grens, wat evenmin een lichtpuntje biedt.

Uurbasis

Op uurbasis noteert de RSI in een ‘bear market range’, hoewel de koopkrachtindicator vrijdag boven de 30%-grens is gesloten. De AEX bleef boven het (voorlopige) diepterecord op 265,85 punten, waardoor de kans op een hogere, danwel dubbele bodem aanwezig blijft. Dit zou dan een bodem kunnen zijn, waarvan de AEX opnieuw de aanval inzet. Erg sterk oogt de AEX echter niet en het is vooralsnog dan ook oppassen geblazen. Dit biedt natuurlijk kansen voor shortposities die van koersdalingen profiteren.

De ProtectiePortefeuille heeft vrijdag opnieuw het record aangescherpt dankzij de turbulentie op de aandelenmarkt. Onze posities in onder meer goud, zilver en shortposities op bijvoorbeeld de CAC40 hebben een grote bijdrage aan de winst geleverd. De ProtectiePortefeuille staat dit jaar op een winst van circa 103,6%, terwijl de AEX dit jaar op een verlies staat van 24,0%.

De correctie op de aandelenmarkt zou een mooie gelegenheid kunnen zijn om ondergewaardeerde aandelen op een lager niveau op te nemen. De RatioPortefeuille, waarin dergelijke aandelen worden opgenomen, heeft zich de afgelopen jaren met deze aanpak bewezen. Ondanks diverse correcties staat de RatioPortefeuille sinds de start in februari 2008 op een winst van 44,3% terwijl de Eurostoxx50 50,9% verloor.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.