AEX op zijn laatste benen?

AEX op zijn laatste benenDe AEX klom de afgelopen week nog iets verder op en passeerde de 400-puntengrens. Sinds de paniekgolf werd gestopt op 366,84 punten, is er ruim 10% stijging opgetekend. Kennelijk zijn alle problemen weer opgelost? Of mogen we een nieuwe paniekgolf verwachten binnenkort?

De mid cycle low van de weekgrafiek is duidelijk te zien, zodat we nu in de tweede helft van de weekcyclus zijn beland. De mid cycle low ligt echter onder de start van deze cyclus, hetgeen natuurlijk niet sterk is. Regelmatig volgt na een lagere bodem een lagere top, dus de vraag is of we nog een nieuw record voor de AEX op de borden gaan zien.

De mid cycle low op weekbasis valt samen met de start van een nieuw dagcylcus. Deze derde dagcyclus telt inmiddels 15 bars, zodat we al weer aan het einde van de deze dagcyclus zitten. Enige verzwakking is daarom niet uit te sluiten, sterker nog, een nieuwe correctie zou mij niet verbazen.

Het tweede deel van de cyclus, dus na de vorming van een mid cycle low, is vaak minder krachtig dan het eerste deel van de cyclus. Heel veel stijging verwacht ik daarom niet meer.

Het is dus de vraag of de AEX nog voldoende kracht heeft om het hoogste niveau van 2014 te passeren. De laatste twee dagcycli van deze weekcyclus worden waarschijnlijk ook niet erg sterk. Het zou mij daarom ook niet verbazen als het laagste niveau van 2014 weer op de borden komt.

De beren lijken nog steeds aan de bal, getuige de impulsbeweging naar beneden en de correctieve beweging opwaarts. We wachten nog steeds op duidelijke signalen om short te gaan. Het sentiment in Europa lijkt gedraaid als we kijken naar de AEX, maar ook de Duitse DAX, de Franse CAC40 en zeker de Spaanse IBEX, de Italiaanse MIB en de Portugese PSI ogen niet positief.

Ook de small-cap en de mid-cap aandelen staan er niet goed voor. Het herstel zou gebruikt kunnen worden om posities af te bouwen. Ook heb ik wat goedkope putopties gekocht als brandverzekering. Een daling van enkele maanden lijkt mij niet uit te sluiten, gezien de kwartaalcyclus die op zijn laatste benen loopt.

Het enige wat de markt nog op de been lijkt te houden, zijn de grote Amerikaanse fondsen. Zowel de Dow Jones Industrial als de Dow Jones Transportation index scherpten recordniveaus aan. Kan Europa nog uit het slop worden getrokken door de VS?

Of duidt de dalende olieprijs op een nieuwe economisch koufront. Ik herhaal mijn conclusie van vorige week: “Een lagere top, gevolgd door een doorbraak van de 366-puntengrens, waar de bodem van oktober 2013 en 2014 werd gevormd, zou een negatief signaal zijn.”

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 antwoorden
 1. ton knijn
  ton knijn zegt:

  6 nov einde beweging. Nu volgende tot 13 nov en dan opleving en dan volgende 3 dec. Menselijk gedrag is voor spelbaar als je de formule kent.
  uiterraaard wat plussen en minnen. En marge.
  Ik zou geen puts schrijven tot 3 dec voor crash gevaar.
  Ik zeg niet dat er een crash komt maar ben niet verbaasd als tie wel komt.
  probablity management. In combi met money management.
  Dan zou nu een golf abc afgerond moeten zijn. Maak u kueze. Het is uw geld, ook al denken de banken daar anders over en doen net alsof het hun geld is.

  vertrouwen verbinden verantwoorden.

  Beantwoorden
 2. ton knijn
  ton knijn zegt:

  Na 6 nov daling tot 13e november en dan ff herstel en dan weer dalen tot 3dec. Ik ben nog aan studeren hoe herstel golf eindigd op welke datum. Om daar short te gaan voor 3dec. 3 dec zet maar in je agenda!

  ik ben het eens met je redenering, maar of de markt je gelijkt geeft is een 2e. Maar geef het wel een grote kans. Puts dec 390a380. Kunnen een gouden greep zijn. Maar eerst bevestiging en dan handelen met 10% van het potje.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.