AEX op zoek naar de bodem

AEX op zoek naar de bodemDe AEX bereikte donderdag een nieuwe ‘low’ voor november, waarmee de dalende trend sinds eind oktober werd gecontinueerd. De AEX is dus verder afgegleden richting het 50% Fibonacci steunniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van dit jaar tot aan de top die in oktober rond 318 punten werd bereikt. De dalende weerstandslijn van de afgelopen weken is intact en daarmee ook die sinds het voorjaar. Zolang deze weerstandslijnen niet zijn doorbroken, blijft BeursBulletin voorzichtigheid betrachten.

De Europese schuldenproblematiek lijkt zich als een veenbrand te verspreiden. Niet alleen schoten de rentes van de probleemlanden Italië, Griekenland en Spanje door het dak, maar ook de Belgische en Franse rente schoot de lucht in.

Het is uiterst zorgwekkend dat het ‘gevaar uit het Zuiden’ steeds dichterbij komt: zelfs de Nederlandse rente is wat opgelopen. Hieruit blijkt de onrust, die nog steeds op de Europese markten heerst.

Weekbasis

Op weekbasis geven de lagere ‘highs’ en dito ‘lows’ sinds eind oktober aan dat de beren nog steeds aan de bal zijn. De RSI noteert ook nog steeds binnen de ‘bear range’, want de koopkrachtindicator is er (nog) niet in geslaagd om de 60%-grens te doorbreken. Een bevestiging van de ‘bull range’ volgt pas bij een RSI-stand boven 70%. De RSI zal in ieder geval boven 40% moeten blijven.

Dagbasis

De dalende trend sinds het voorjaar is nog steeds intact: de index is er vooralsnog niet in geslaagd om de dalende weerstandslijn(en) te doorbreken. Sterker nog, de AEX prikte donderdag weer een nieuwe ‘low’. De ‘downtrend’ vanaf de top rond 318 punten, binnen de dalende trend sinds het voorjaar, is nog steeds intact.

De stieren zijn evenwel nog niet helemaal buiten spel gezet, daar de vorming van een hogere bodem boven de ‘low’ van dit jaar rond 256 punten respectievelijk circa 270 punten, zijnde het dieptepunt van oktober, nog steeds mogelijk is. Dit impliceert echter wel dat de AEX nog aanzienlijk kan dalen.

Het is geen goed teken dat de RSI op week- en dagbasis in een ‘bear range’ gevangen blijft. Zolang de koopkrachtindicator boven 40% weet te blijven, is de kans op de vorming van een ‘bull range’ nog altijd aanwezig. De RSI zal echter wel door de 60%-grens en het liefst door de 70%-grens moeten breken.

Uurbasis

Op uurbasis zit de RSI gevangen in een driehoek en is (verrassend) genoeg nog niet ‘oversold’ (onder 30%) geworden). Dit is echter geen garantie dat de AEX niet verder kan dalen.

De dalende weerstandslijn sinds het voorjaar is nog steeds intact, terwijl de kortere dalende weerstandslijn eveneens de druk steeds verder op voert. De ‘beren’ hebben het heft derhalve nog stevig in handen. De signalen voor wat betreft de korte en lange termijn staan nog steeds op rood.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.