AEX op zoek naar de bodem
Op 16 maart wist de AEX nog een jaarrecord rond 337 punten op het bord te zetten. Daarna was het gedaan met de opmars en nam de index gas terug en is de AEX-index op zoek gegaan naar de bodem. Een belangrijke bodem vinden we rond 316 punten, wat in januari en begin maart ook al steun bood.
De AEX heeft de dalende weerstandslijn uit 2007 aan een test onderworpen, maar heeft hier nog geen afscheid van kunnen nemen. Het is niet fraai dat de AEX onder het dieptepunt van vorige week (rond 324 punten) is gedoken.
Sinds februari heeft de AEX-index geen progressie geboekt en consolideert de index nog steeds binnen de stijgende trend die in september vorig jaar werd ingezet. De AEX heeft dan ook nog voldoende dalingsruimte binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden.
De daling vanaf de top rond 337 punten kunnen we aanmerken als een correctie binnen de ‘uptrend’. We kunnen diverse Fibonacci steunniveaus vinden, berekend op basis van de bodem en de top van dit jaar. De AEX is inmiddels afgedaald richting het 50% Fibonacci ‘retracement level’. Het derde (61,8%) Fibonacci ‘retracement level’ vinden we rond het dieptepunt van maart.
Zolang deze steunzones intact zijn, is er weinig aan de hand. In dat geval kunnen we onze winstgevende posities uitbreiden. Een doorbraak van deze steunniveaus biedt daarentegen de kans om diverse shortposities in te nemen, danwel uit te breiden.
We houden de RSI dan ook goed in de gaten, in combinatie met een (mogelijk) hogere bodem boven 316 punten. Een hogere bodem in de AEX én een lagere bodem in de RSI biedt koopkansen. In dat geval is er een ‘positieve reversal’-patroon gevormd. Vooralsnog is de tendens op korte termijn neerwaarts gericht en is de AEX op zoek naar de bodem.
Op dagbasis is de RSI teruggevallen richting de 40%-grens, wat de onderkant van de ‘bull range’ aanduidt. De koopkrachtindicator heeft echter al sinds eind 2010 de 70%-grens niet meer aangetikt, wat dus niet bepaald van kracht getuigt.
Zoals we herhaaldelijk stellen, blijven we de ‘Noordelijke’ indices, zoals de AEX en de DAX prefereren boven de ‘Zuidelijke’. De Duitse DAX en de AEX hebben de top van oktober 2011 al ruimschoots overschreden. Daarentegen is de prestatie van bijvoorbeeld de Spaanse, Portugese en Italiaanse beurzen niet om naar huis te schrijven. Deze indices staan al maanden onder zware verkoopdruk. Dit biedt weer kansen voor de ProtectiePortefeuille, die teller dit jaar weer ziet oplopen.
Drs. Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!