AEX op zoek naar de bodem

AEX op zoek naar de bodemDe AEX dook vrijdagochtend weer in de min, nadat 16 Spaanse banken werden afgewaardeerd door Moody’s. De AEX-index scherpte vrijdag het diepterecord voor dit jaar verder aan en doorbrak daarbij de bodem die in december 2011 werd gevormd. Steeds meer Spanjaarden komen in betalingsproblemen: het percentage leningen, dat niet of slechts gedeeltelijk wordt afgelost, nam in maart toe naar 8,7% van het totale aantal uitstaande kredieten. Dit is het hoogste niveau sinds augustus 1994.

Het percentage ‘bad loans’ over februari werd herzien tot 8,3%. In totaal was er in maart een betalingsachterstand op € 148 miljard aan leningen, een toename van € 1,6 miljard ten opzichte van februari.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX bleef ook vorige week in de sterk dalende trend met als wapenfeit een nieuwe ‘low’ voor dit jaar. Een eerstvolgend steunniveau kan rond 270 punten worden gevonden, waarvan de AEX in november vorig jaar opveerde. Zolang het 200-daags voortschrijdend gemiddelde dalend is, geeft dit aan dat de lange termijn trend negatief is.

De RSI scheert langs de rand van de gevarenzone. De ‘bear range’ is dus nog steeds intact. De RSI zal boven de 30%-grens moeten blijven, anders wordt de koopkrachtindicator opnieuw ‘oversold’, waarmee de ‘bear range’ wordt bevestigd.

De dag- en de uurgrafiek hebben nog geen signaal afgegeven dat de kust weer veilig is. Zodra in deze ‘time frames’ het startsein wordt geven dat de bodem is gezet, kan de weekcyclus worden voltooid. De indicatoren staan rond niveaus waar een bodem verwacht mag worden.

Gezien de daling van de afgelopen week, blijft het wachten op het eerste deel van de nieuwe cyclus, dat het meest ‘bullish’ is. We zitten nog steeds in de laatste fase van de huidige cyclus, die het meest negatief is, wat ook wel uit de forse daling blijkt.

Uurbasis

Vorige week begon de AEX met een neerwaarts koershiaat rond 305 punten en de index wist deze ‘gap’ niet meer te sluiten. De RSI dook daarbij opnieuw onder de 30%-grens. De neerwaartse druk bleef aanhouden, met een nieuw (voorlopig) dieptepunt voor dit jaar onder 290 punten.

Pas als de indicatoren in de uurgrafiek aangeven dat een nieuwe cyclusbodem is gevormd, mogen we weer omhoog kijken. Een hogere bodem in de uurgrafiek zou het signaal kunnen geven dat op de dag- en weekgrafiek ook een bodem is gevormd. We zijn alert op een mogelijk signaal dat er een hogere bodem op uurbasis is gevormd om weer in de markt te stappen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.