Laatste update:

AEX op zoek naar de bodemDe AEX ging op de rem en bereikte een dieptepunt voor dit jaar onder 336 punten. Op dagbasis werd een aantal weken geleden een cyclusbodem gevormd, maar er volgde geen sterk herstel. Maandag werd waarschijnlijk een ‘midcycle low’ gevormd, waarbij de bodem van de AEX onder de cyclusbodem lag. Al met al een zeer negatief beeld. 

Aangezien de daggrafiek niet bepaald positief is, zijn de langere ‘time frames’ er ook niet positiever op geworden. Vooral de kwartaal- en maandgrafiek voorspellen al tijden weinig goeds. 

De maandgrafiek telt inmiddels 17 ‘bars’ en dus kunnen we binnen nu en de komende 8 maanden een belangrijke bodem verwachten. De AEX heeft niet veel tijd meer om voor februari een fraaie ‘maandbar’ te vormen. Daarvoor zou de AEX boven 356,88 punten moeten uitstijgen.

De weekcyclus liet medio november een nieuwe bodem noteren, waarbij we inmiddels 14 ‘bars’ kunnen turven. Tussen 1 en 11 weken zou nu een bodem voltooid moeten zijn. Op weekbasis zou dus binnenkort een cyclusbodem kunnen worden gevormd. Niet uitgesloten mag dus worden dat op weekbasis een hogere bodem wordt gevormd. 

De helejaarwinst van deAEX is inmiddels verdwenen en omgeslagen in een verlies. DeAEX-index bereikte eindjanuari een top rond 359 punten, waarna een forse correctie werd ingezet. DeAEX heeft vandaag met grof geweld de 344 puntengrens doorbroken en dook zelfs onder 340 punten. 

De index nadert het derde (61,8%) Fibonacci ‘retracement level’, berekend vanaf de ‘low’ in november vorig jaar tot aan de top van januari. De stijgende trend vanaf het dieptepunt van juni vorig jaar is nog steeds intact en we kunnen daarom nog steeds spreken van een correctie binnen de stijgende trend.

De Amerikaanse aandelenmarkt wist, in tegenstelling tot de Europese tegenhangers, dit jaar wel goed te presteren. Meerjarige recordniveaus werden aangescherpt, waarbij de Dow Jones Index zelfs boven 14.000 punten wist uit te breken. De ‘all time high’ van 14.279,96 punten lijkt echter nog een brug te ver: de ‘bearish engulfing bar’ van woensdag voorspelt niet veel goeds.

We stelden vorige week dat een doorbraak van de steunzone rond 343 punten, een zeer negatief signaal zou zijn. Op dagbasis zijn de kansen op een verder herstel hierdoor verder geslonken. Met de forse tegenwind, die wordt veroorzaakt door de langere ‘time frames’ en een verslechtering van het korte termijn beeld, is het prematuur om te gokken op een bodem.

Op dagbasis zal eerst een (positieve) omkeerbar moeten worden gevormd. Zolang het koershiaat tussen 341 en 343 punten openstaat, zijn de beren aan zet. Met een nieuwe ‘low’ onder 340 punten heeft de dalende trend vanaf de top injanuari een nieuwe impuls gekregen.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.