AEX op zoek naar de bodem

AEX op zoek naar de bodem        De AEX haperde bij de 400-puntengrens en dook deze week opnieuw onder deze psychologische grens. Het lijkt wel alsof de AEX bij het zicht van de top (rond 409 punten) een lagere top heeft gevormd.

De AEX zocht wederom de steunzone rond 395 punten op, die in februari een aantal malen is getest. Op dagbasis is het beeld neutraal, wat goed wordt geïllustreerd door het vlakker lopende 47 daags voortschrijdend gemiddelde.
Het is zaak voor de AEX om het dalingsgevaar af te wenden door de top van dit jaar te passeren. De kwartaalcyclus hangt namelijk nog steeds als een ‘Zwaard van Damocles’ boven de markt. Zolang de AEX onder druk blijft staat, gaat de kwartaalcyclus steeds zwaarder op de AEX wegen. Een aanval op de steunzone tussen 375 en 380 punten wordt weer reëel.

Rond 380 ligt een stevige steunzone, waarbij een doorbraak van dit niveau de dalende trend vanaf de top in januari een impuls zal geven. Voordat het licht op rood gaat, heeft de AEX vanaf het huidige niveau nog enkele procenten dalingsruimte.

De 17de dag van de dagcyclus is inmiddels opgetekend. Dit impliceert dat de dagcyclus op zijn einde begint te lopen. We sluiten een aanval op de top van dit jaar niet uit, maar de vorming van een lagere top is hierdoor waarschijnlijker geworden.

Als we op weekbasis kijken, dan is er voor de AEX nog weinig aan de hand: de stijgende trend is nog steeds intact. Sinds de zomermaanden van 2012 veerde de AEX veelvuldig op vanaf de lange voortschrijdende gemiddelden die als steunzone dienden.

Het is overigens een veeg teken dat de Dow Jones Index een lagere bodem heeft gevormd onder de bodem van december. En nu een lagere top? Dit zou een waarschuwingsschot kunnen zijn, die gelost is door de beren.

Als de AEX niet door de top rond 409 punten weet te breken, dan is het oppassen geblazen. De putpremies zijn op dit moment nog niet extreem hoog met een VIX-waarde rond 15. De paniekindicator kent een gemiddelde rond 20.

Een toename van de paniek op de beurs kan deze indicator tot (ver) boven 20 voeren. BeursBulletin heeft in ieder geval een aantal putopties gekocht als brandverzekering, voor het geval brand uitbreekt.

Op deze wijze kunnen we de eclatante winsten beschermen die in de afgelopen periode zijn opgebouwd. Zolang de steunzone rond 375/380 punten intact is, blijven we echter longposities aanhouden.

Diverse portefeuilles hebben het recordniveau aangescherpt. De RatioPortefeuille bijvoorbeeld blijft winsten aan elkaar rijgen, die wij en onze klanten zeker koesteren. Het beursgezegde luidt niet voor niets: “the trend is your friend”, maar dan wel met een goedkope brandverzekering.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.