AEX op zoek naar de cyclusbodem

AEX op zoek naar de cyclusbodemDe AEX heeft de aanvalspoging om de 400-puntengrens te doorbreken vooralsnog gestaakt. Nadat de AEX wekenlang tegen dit niveau aanschuurde, nam de index weer gas terug. Deze daling kunnen we als een gezonde correctie op de stijgende trend aanduiden.

We hebben de voorgaande weken al aangegeven dat de AEX zich in een transitiefase bevindt, waarbij de euforie plaats maakt voor bezinning. De daling komt voor ons dan ook niet echt als een verrassing. Gelukkig hebben we vroegtijdig een brandverzekering gekocht in de vorm van relatief goedkope putopties.

De stijgende weerstandslijn, die parallel loopt met de stijgende steunlijn vanaf 2012 in combinatie met de psychologische 400-puntengrens, bleken een te zware horde te zijn voor de AEX. Nu de AEX de dalende lijn heeft ingezet, ligt er ruimte om te dalen richting 366 punten, de bodem van oktober.

De in oktober gevormde koershiaten rond 387 punten respectievelijk 393 punten zijn inmiddels gesloten, waarbij de ‘gap’ rond 377 punten nog open staat. Het dichten van deze koershiaten zijn geen positieve tekenen.

Op het moment van schrijven, vormde de AEX een neerwaarts koershiaat rond 384 punten. In combinatie met de ‘gap’ van oktober, is dit een ‘island reversal’-patroon. Zolang de ‘gap’ rond 384 punten niet gesloten wordt, kunnen we nog de nodige verkooporders verwachten.

Temeer omdat de cycli op week- en kwartaalbasis tegen het einde van ‘de tweede helft’ lopen. Deze fase staat bekend als het meest negatieve deel. De lange termijn cycli hangen al tijden als een donkere schaduw boven de markt.

AEX-zwaargewicht ING drukt een negatieve stempel op de AEX en maakt met Royal Dutch Shell en mede-indexzwaargewicht Unilever bijna 40% van de AEX-index uit. We zijn met het negatief draaien van de kortere termijn voortschrijdende gemiddelden in combinatie met de lange termijn cycli, nog steeds op onze ‘qui vive’.

We hebben op deze plaats eerder gesteld dat een correctie past binnen de stijgende trend, die sinds de zomermaanden van 2012 werd ingezet. Dankzij een aantal putopties als brandverzekering onder de portefeuille, maken we ons geen zorgen! Met een put slaap je goed…

In het kader van de lange termijn cycli, die meer en meer beginnen te schuiven, wil je je portefeuille beschermen. Vandaar dat we een verhoogde dijkbewaking hebben toegepast door een aantal puts te kopen. We wachten nu totdat er zich een cyclusbodem aftekent.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 replies
  1. Dolf Dieudonné
    Dolf Dieudonné says:

    Ik denk dat de AEX nog even verder daalt naar 373-375 volgens het lijntje die de bodems Sept en october(begin) verbindt. Wellicht daarna een opwaartse trend.

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.