AEX op zoek naar de cyclusbodem

AEX op zoek naar de cyclusbodemDe AEX vervolgde de glijvlucht, die vanaf de top rond 373 punten eind mei werd ingezet. In slechts enkele weken tijd, verloor de index bijna 10%, een stevige correctie dus. De belangrijke steunzone rond 340 punten is inmiddels in zicht gekomen, vanwaar de AEX eind april fors opveerde.
In de val werd een aantal neerwaartse koershiaten gevormd, waaronder een ‘breakaway gap’ net onder 360 punten. Vandaag werd opnieuw een ‘openingsgap’ gevormd, wat op aanzienlijke verkoopdruk duidt.

Vooralsnog zit de AEX gevangen in de hardnekkige dalende trend sinds de top eind mei. De situatie van de langere ‘time frames’, zoals de maand- en kwartaalgrafiek waarschuwden al dat er storm op komst was.

We tellen inmiddels de 21ste ‘maandbar’, wat aangeeft dat de AEX op zoek is naar een cyclusbodem. De laatste fase in een cyclus, staat te boek als de meest negatieve. De kwartaalgrafiek noteert inmiddels de 17de ‘bar’, waardoor de index ook hier de laatste fase in gaat…

Als we ‘inzoomen’ op de weekgrafiek, dan is er reden voor optimisme zolang de ‘midcycle’-bodem wordt gevormd boven 340 punten. De stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar is immers nog steeds intact, zolang de bodems op een hoger niveau worden gevormd.

Als de AEX op dagbasis nu een ‘paniekprikker’ heeft neergezet, om een ‘midcycle’ te vormen in de weekgrafiek, dan zou dat mooi passen binnen de stijgende trend (weekgrafiek). Dit past overigens ook binnen het bredere beeld, waarbij diverse toonaangevende indices een cyclusbodem hebben gevormd eind april.

Het is nu de vraag of de bodem wordt gevormd boven of rond 340 punten. Een volgend belangrijk steunniveau kunnen we vinden rond 330 punten. Het is dus prematuur om te anticiperen op een dagcyclusbodem. Zolang de langere termijn cycli neerwaartse druk uitoefenen, blijft voorzichtigheid nog steeds geboden. Er kan namelijk ‘nog een trein komen’.

De eerste uitdaging voor de AEX is om de dalende trend sinds eind mei te doorbreken. Een hogere, danwel dubbele bodem, bij voorkeur boven 340 punten, biedt de stieren hoop. Er is dus nog werk aan de winkel voor met name de zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever.

Op de weg omhoog zullen diverse Fibonacci ‘retracement levels’ de nodige weerstand kunnen vormen. Gevoegd bij de lange termijn ‘time frames’, die zware neerwaartse druk uitoefenen op de AEX, zal het geen peulenschil zijn voor de AEX om de weg omhoog te vervolgen. Houd de 340-puntengrens dus scherp in de gaten als u inspeelt op een herstel!

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.