Laatste update:

Al maanden lang zit de AEX-index gevangen in een trading range van circa 20 punten. Vorige week werd de aanval op de weerstandszone rond 340 punten afgeslagen. Nu lijkt de AEX op weg naar de steunzone rond 320 punten. 

De weerstand rond 340 punten bleek opnieuw een te groot obstakel. Het patroon van hogere bodems sinds oktober was een lichtpuntje. De lagere toppen vormden echter donkere wolken. De AEX brak donderdag neerwaarts uit deze consolidatiedriehoek.

De steunzone rond 320 punten zal nu zijn werk moeten gaan doen. Ook het 38,2% Fibonacci-steunniveau, berekend vanaf de bodem in juni tot aan de top van september zou voor steun kunnen gaan zorgen.

De divergentie tussen de AEX en de middelgrote en kleine fondsen in Nederland geeft al geruime tijd aan, dat we niet te maken hebben met een sterke markt. In een echte ‘bull market’ wordt de stijging breed gedragen. Bij ‘vloed’ gaan dan ‘alle boten’ mee omhoog.

De Midcap- en Smallcap-index blijven nog steeds achter bij de AEX. Hieruit blijkt dat beleggers risico-avers blijven. Bij grote fondsen kun je immers verkopen wanneer je wilt, maar bij de kleinere fondsen kan de uitgang wel eens te klein blijken.

Ook de cycli op kwartaal- en maandbasis lijken klaar om een top te zetten. Aangezien deze dominanter zijn dan de kortere cycli, blijft het oppassen geblazen. In de weekgrafiek lijkt een cyclusbodem te zijn gevormd, maar de terugval van de afgelopen weken is niet bemoedigend.

Het eerste deel van de cyclus is vaak het meest ‘bullish’, maar daar is dus niet veel van te merken. Veel andere indices tellen 24 à 25 bars in de weekcyclus zodat een bodem in de buurt is. Tenzij de top er na 1 bar al staat. Dit zou zeer negatief zijn. Vanuit de weekcyclus zou er nog een nieuwe aanval op de 340-puntengrens kunnen volgen.

In de daggrafiek werd eind oktober een cyclusbodem gevormd. Het zou niet sterk zijn als de AEX onder deze bodem (rond 326 punten) zou duiken. Als de ‘grotere’ lange termijncycli de druk gaan opvoeren, dan moeten we met serieus lagere niveaus rekening houden.

We schreven vorige week: “Er lijk nog een nieuwe aanval op de 340-puntengrens te worden gepland, maar de vraag is of deze aanval veel kans van slagen heeft. Na deze lagere top, zou er zomaar een lagere bodem kunnen volgen.” Het eerste deel van dit scenario verliep volgens verwachting…

Ik vrees dat we serieus rekening moeten houden met het zoeken naar een grote cyclusbodem. Dit biedt uiteraard ook weer kansen voor short-posities. De stoelriemen blijven dus vast, zolang het lampje brandt.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

1 antwoord
  1. henk Maas
    henk Maas zegt:

    Ik denk, dat de grote daling ps eind januari 2013 komt en dat de marketmakers i.v.m de komst van de kerst-annex vredesmaand december de beurs en de aex hoog houden tussen 315 en 335 in.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.