Laatste update:

AEX op zoek naar hogere bodemWoensdag stond de AEX zwaar onder druk na een bemoedigend herstel op dinsdag. De dalende trend sinds medio maart is nog steeds intact. De index is op zoek gegaan naar een (hogere) bodem. Het dieptepunt voor dit jaar ligt rond 287 punten en mag niet gepasseerd worden.

De Griekse oud-premier Papademos wakkerde dinsdagavond de onzekerheid aan met een vermeende verklaring dat Griekenland overweegt voorbereidingen te treffen om de euro te verlaten. Overigens ontkende Papademos dit weer bij CNBC, maar beleggers zochten toch de nooduitgang.

Nederlandse huishoudens besteedden in maart 2,1% minder aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar geleden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalt de consumptie al sinds de zomer van 2011 onafgebroken.

Aan voedings- en genotmiddelen werd in maart 2,9% minder uitgegeven. De bestedingen aan duurzame goederen, zoals auto’s en meubels, lagen 2,4% lager. Daarentegen gaven consumenten wel meer uit aan kleding en schoenen. De uitgaven aan diensten lagen volgens het CBS vrijwel op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

Dagbasis

De AEX weet niet uit de dalende trend te breken en is inmiddels weer gedaald richting de ‘low’ rond 287 punten. Deze bodem is van cruciaal belang: als de AEX deze ‘low’ doorbreekt, dan krijgt de dalende trend sinds maart weer een nieuwe impuls.

De RSI flirtte met de 30%-grens en zette een herstel in vanaf dat niveau. De koopkracht indicator laat vanaf maart per saldo lagere toppen zien, waarbij de ‘bear range’ nog steeds intact is. De RSI zal boven 60% moeten komen om hieruit te breken.

De dag- en de uurgrafiek hebben nog geen (duidelijk) signaal afgegeven dat de kust weer veilig is. Zodra in deze ‘time frames’ het sein wordt geven dat de bodem is gezet, is de weekcyclus voltooid. De indicatoren noteren rond niveaus waar een bodem verwacht mag worden. Gezien de daling van vorige week, blijft het wachten op het eerste deel van de nieuwe cyclus, dat het meest positief is.

Uurbasis

De AEX vormde sinds 18 mei een stijgende trend op uurbasis. Het neerwaarts koershiaat rond 305 punten is echter nog steeds niet gedicht. Woensdag vormde de AEX opnieuw een neerwaartse ‘gap’ (onder 296 punten), waarmee een ‘negatieve reversal’-patroon werd gevormd.

De RSI herstelde sterk vanaf de ‘oversold’-zone (onder 30%) tot boven 60%, maar daalde vervolgens nog harder. Pas als de AEX een dubbele danwel hogere bodem weet te vormen, waarbij het dieptepunt van vorige week dus belangrijk is, kunnen we weer positief worden.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.